paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-geen-bommen-op-steden

PAX: Geen bommen op steden

21-10-2014

Explosieve wapens, zoals bommen, granaten en raketten, doden en verwonden ieder jaar grote aantallen burgers, waaronder veel kinderen. Duidelijke richtlijnen voor het gebruik van deze wapens ontbreken echter. Dat moet anders, stelt PAX in het onderzoek Unacceptable Risk dat vandaag in New York wordt gepresenteerd.

Explosieve wapens vallen in de categorie 'conventionele wapens'; een term die bijna doet vergeten dat door deze wapens vaak vele onschuldige burgers omkomen of gewond raken, zegt Frank Slijper van PAX. "Als je een stad met zware bommen of ongeleide raketten bestookt, is het onvermijdelijk dat mensen geraakt worden die geen doelwit waren. In Syrië, Irak en Gaza is dat afgelopen jaren op grote schaal zichtbaar geweest. Er moeten dan ook duidelijke regels komen die aangeven in welke situaties deze wapens zoveel risico's voor burgers met zich meebrengen, dat gebruik ervan onacceptabel is."
PAX roept staten daarom op om af te zien van het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden.

Bescherming van burgers
In Unacceptable Risk onderzoekt PAX hoe militaire experts het gebruik van explosieve wapens hebben beoordeeld in drie zaken voor het Joegoslavië Tribunaal. Het rapport laat zien dat veel experts het gebruik van explosieve wapens als ongeleide raketten en granaten in een stad onacceptabel vinden. Maar het rapport laat ook zien dat bestaande wetgeving voor de bescherming van burgers ruimte laat voor velerlei interpretatie.
"De verdediging zei: deze wapens zijn onnauwkeurig, dus we konden er niets aan doen dat er burgerslachtoffers vielen. De aanklager zei: omdat deze wapens onnauwkeurig zijn, hadden ze überhaupt nooit gebruikt mogen worden. Aan beide kanten van het conflict wordt de onnauwkeurigheid en vernietigende kracht van explosieve wapens dus erkend, maar daaruit volgen verschillende conclusies."
PAX pleit níet voor een verbod op explosieve wapens, benadrukt Slijper, maar voor strikte internationale normen bij het gebruik ervan. "Bescherming van burgers moet daarbij voorop staan."

PAX is medeoprichter van het International Network on Explosive Weapons (INEW), dat sterkere standaarden bepleit ten aanzien van het gebruik van explosieve wapens.

Woensdag 22 oktober presenteert PAX het onderzoeksrapport in New York. Daar is deze week de First Committee bijeen, de jaarlijkse vergadering van de VN over ontwapeningsvraagstukken.

Lees de samenvatting van het rapport Unacceptable Risk.
Download het rapport Unacceptable Risk.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.