paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/pax-bezorgd-over-voorstel-europese-vredesfaciliteit

PAX bezorgd over voorstel Europese vredesfaciliteit

14-05-2019

PAX is bezorgd over het huidige voorstel tot oprichting van een Europese vredesfaciliteit dat militaire operaties van de Europese Unie financiert. PAX erkent het belang van de EU als belangrijke speler in het voorkomen en beëindigen van conflicten, maar vraagt zich af of het bewapenen van derde (niet-EU) landen, wat mogelijk wordt als het voorstel wordt aangenomen, de meest effectieve manier is om dit te doen.

Het bewapenen van niet-EU landen is enorm risicovol. Het is onduidelijk of er voldoende waarborgen zijn om te voorkomen dat deze wapens ingezet worden bij conflicten waar oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen gepleegd worden. Samen met dertien andere organisaties heeft PAX daarom een brief gestuurd naar de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Federica Mogherini en de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken.

Democratische controle nodig

De vraag is ook of er wel voldoende democratische controle is op de invoering en uitvoering van de Europese vredesfaciliteit. PAX pleit voor een brede discussie op politiek niveau, ook in het Nederlandse parlement, met een sterke rol voor het maatschappelijk middenveld.

Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.