paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/paus-spreekt-zich-stevig-uit-tegen-bezit-en-gebruik-van-kernwapens

Paus spreekt zich stevig uit tegen bezit en gebruik van kernwapens

14-11-2017

Donderdag 9 en vrijdag 10 november organiseerde het Vaticaan een conferentie over kernwapens. Kardinalen en bisschoppen uit de hele wereld, afgevaardigden van verschillende regeringen en experts op het gebied van nucleaire ontwapening waren erbij, net als verschillende winnaars van de Nobelprijs voor de vrede. Ook de huidige winnaar, de Internationale Campagne voor de afschaffing van Nucleaire Wapens (ICAN) was present. PAX is de drijvende kracht achter die campagne.

Paus Franciscus sprak zich in duidelijke bewoordingen uit tegen niet alleen het gebruik, maar ook het bezit van kernwapens. Daarmee heeft deze paus meer dan voorgaande pausen openlijk stelling genomen en landen die kernwapens bezitten direct aangesproken. De conferentie en de uitspraken van de paus volgen op twee andere doorbraken die dit jaar plaatsvonden in de strijd tegen kernwapens: het VN-verdrag in juli en de toekenning van de Nobelprijs in oktober.

Susi Snyder, programmaleider nucleaire ontwapening bij PAX benadrukte in haar speech de belangrijke rol van het maatschappelijk middenveld bij deze en voorgaande doorbraken: "Het maatschappelijk middenveld heeft de internationale discussie over kernwapens, waarin afschrikking centraal stond, teruggebracht naar de vraag of het ooit acceptabel is om met algehele verwoesting te dreigen of deze te veroorzaken."

Lees ook de blog: I’ve never been so worried about a dress

Zie ook nonukes.nl

 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.