paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/opvang-syrische-en-irakese-vluchtelingen-enorme-last-voor-regio

Opvang Syrische en Irakese vluchtelingen enorme last voor regio

15-06-2016

Libanon, Syrië en Irak kampen met problemen om vluchtelingen, ontheemden en terugkeerders op te vangen. Syrische vluchtelingen kunnen geen kant op in Libanon. In hun eigen land worden ze belegerd en uitgehongerd door hun eigen regering of door andere gewapende groepen. En mensen die voor oorlogsgeweld in Irak gevlucht zijn, durven nauwelijks terug te keren.

Vredesorganisatie PAX brengt in de aanloop naar Wereldvluchtelingendag (20 juni) een aantal rapporten uit die meer inzicht geven in de problemen  waar lokale, regionale en nationale overheden mee kampen. Ook doet de vredesorganisatie allerlei aanbevelingen aan de Europese Unie, de Verenigde Naties en de Nederlandse diplomaten om hun invloed aan te wenden.
 
PAX presenteert haar rapporten in diverse Europese hoofdsteden en New York en neemt in veel gevallen ook vertegenwoordigers van de Libanese, Syrische en Irakese partnerorganisaties mee naar die gesprekken met beleidsmakers en politici.

In de val in Libanon
20 juni: Trapped in Lebanon: brengt in beeld hoe Libanese autoriteiten hun jarenlange beleid ten aanzien van Syrische vluchtelingen drastisch herzien. Soms sturen ze hen zelfs terug de oorlog in. George Ghali van de Libanese mensenrechtenorganisatie ALEF: "Het strenge beleid van mijn overheid maakt dat inwoners van Libanon de Syrische vluchtelingen nu associëren met criminaliteit en met een veiligheidsprobleem. Niet de Syrische vluchtelingen, maar deze beeldvorming zijn een gevaar voor de stabiliteit en de sociale samenhang in ons land." Het rapport is een samenwerking van mensenrechtenorganisatie ALEF en PAX en roept zowel de Libanese autoriteiten als de internationale gemeenschap op politieke wil en moed te tonen en vluchtelingen humaan te behandelen. Jan Gruiters van PAX: "Libanon telt nu 1,5 miljoen vluchtelingen op een bevolking van 4 miljoen. De afspraken die op de recente World Humanitarian Summit in Istanbul zijn gemaakt over hervestiging van vluchtelingen, moeten nagekomen worden."

Sinjar na de val van ISIS
Juni: Sinjar after ISIS is een zeer up-to-date veldonderzoek in het gebied waar in augustus 2014 ISIS vooral de Yezidi inwoners doelwit waren. Inmiddels is het gebied terugveroverd op ISIS, maar er loeren nieuwe gevaren omdat zowel de Koerdische als de  centraal Irakese autoriteiten over het gebied twisten. Wat zijn de voorwaarden waaronder vluchtelingen veilig kunnen terugkeren en hun leven weer kunnen oppakken?

Lees ook: Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.