paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/oproep-aan-vs-word-lid-van-landmijnenverdrag

Oproep aan VS: word lid van Landmijnenverdrag!

04-04-2013

Op donderdag 4 april, internationale Wereld Landmijnendag, gaat IKV Pax Christi naar de Amerikaanse ambassade in Den Haag om de VS op te roepen eindelijk toe te treden tot het internationale Landmijnenverdrag.

Ruim 80% van alle landen wereldwijd heeft het internationale verbod op het gebruik, de productie, het vervoer en de opslag van landmijnen ondertekend. Een aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, zijn nog niet aangesloten bij het verdrag. De VS zijn echter al een tijd bezig hun nationale landmijnenbeleid te herzien en resultaat hiervan wordt “soon” verwacht. IKV Pax Christi gaat vandaag naar de Amerikaanse ambassade in Den Haag om de VS aan te sporen zo spoedig mogelijk tot het Landmijnenverdrag toe te treden.

In de praktijk zien de VS al af van het gebruik, de export en de productie van landmijnen. Amerika is ook de grootste individuele donor voor slachtofferhulp en ontmijning. Bovendien zijn vele belangrijke Amerikaanse bondgenoten aangesloten bij het Landmijnenverdrag: de gehele EU is lid,  inclusief de hele NAVO – behalve de VS. Kortom, het is hoog tijd dat de VS zich aansluiten bij het internationale verbod op deze verwoestende wapens.

Nog steeds landmijnen?
Jaarlijks vallen meer dan vierduizend slachtoffers als gevolg van landmijnen, nog tot jaren na beëindiging van een conflict. De meeste slachtoffers zijn burgers. Inmiddels zijn 161 landen, waaronder Nederland, aangesloten bij het Landmijnenverdrag dat deze wapens verbiedt; 36 landen hebben het verdrag nog niet ondertekend. In Syrië werden in 2012 nog landmijnen ingezet, die weer een extra gevaar vormen voor de veiligheid van de Syrische burgerbevolking.

Broekspijp
Op Wereld Landmijnendag wordt voor het tweede opeenvolgende jaar de internationale Lend your Leg-campagne gehouden. Het initiatief komt van onder meer de International Campaign to Ban Landmines (ICBL), waar IKV Pax Christi bestuurslid van is. In de aanloop naar 4 april werd wereldwijd al een maand lang actie gevoerd en rolden mensen in bijna 50 landen hun broekspijp op om zo op symbolische wijze aandacht te vragen voor de problemen van landmijnen. Landen die nog geen lid zijn van het verdrag worden opgeroepen zo snel mogelijk toe te treden. Landen die wél lid zijn worden opgeroepen de verplichtingen strikt na te leven, hun voorraden landmijnen te vernietigen, onontplofte landmijnen te ruimen en slachtoffers en hun gemeenschappen te steunen.

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland, Europa, Midden-Oosten, Afrika, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.