paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/oproep-aan-vn-meer-druk-op-leiders-zuid-soedan-is-nodig

Oproep aan VN: meer druk op leiders Zuid-Soedan is nodig

25-09-2014

Zeventien non-gouvernementele organisaties wereldwijd, waaronder PAX, roepen de VN in een gezamenlijk statement op meer druk uit te oefenen op de strijdende partijen in Zuid-Soedan. Zolang hun leiders de onderlinge machtsstrijd voorrang blijven geven, is er geen duurzame vrede mogelijk.

Tijdens de 69ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties roepen internationale ngo’s als PAX en Oxfam Novib de deelnemende landen in een bijeenkomst over het conflict in Zuid-Soedan op om de noodzakelijke voorwaarden te scheppen voor een duurzame vrede. Na negen maanden van burgeroorlog is er nog steeds geen permanent einde aan de gevechten gekomen, is er nog geen definitief vredesakkoord en stapelt het menselijk leed zich steeds verder op.

Terwijl de troepenopbouw in Zuid-Soedan weer lijkt toe te nemen, zijn de strijdende partijen aan de onderhandelingstafel in Ethiopië vooral bezig met het versterken van hun eigen positie. En niet met het bereiken van een duurzame vrede voor de mensen in hun land.

Lees hier het statement van de ngo’s over de noodzaak meer druk uit te oefenen op de leiders van Zuid-Soedan.      

Wapenembargo
Eerder deze maand ondertekende PAX samen met 30 andere organisaties een petitie die de regionale organisatie IGAD (Intergovernmental Authority on Development) en de VN oproept een onmiddelijk embargo op het leveren van wapens aan Zuid-Soedan in te stellen.

Lees hier de oproep van de ngo's voor een onmiddelijk embargo op het leveren van wapens aan Zuid-Soedan.

De oproep lijkt zijn vruchten af te werpen. Persbureau Bloomberg meldt op 30 september dat China, een van de grootste leveranciers, zijn wapenleveranties aan Zuid-Soedan stopzet.

Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.