paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/opmars-isis-in-noord-irak-catastrofaal-voor-minderheden

Opmars ISIS in Noord-Irak catastrofaal voor minderheden

06-08-2014

De Islamitische Staat (ISIS) in Noord-Irak wint steeds meer terrein. Dat heeft grote gevolgen voor de veiligheid van minderheden in het land. De partners van PAX in de regio spreken van een 'grote catastrofe'.

Na de verovering van Mosul in juni is sinds afgelopen zondag ook de stad Sinjar bij de grens met Syrië onder de voet gelopen. Dit heeft tot grote vluchtelingenstromen geleid in de richting van Dohuk, dat in het relatief veilige autonome Iraaks Koerdistan ligt. In de regio Sinjar wonen veel Yezidis, een religieuze groep die verwant is aan het zoroastrisme. ISIS beschouwt Yezidi's als ongelovigen. Na de verdrijving en vervolging van andere minderheden in de Ninewa provincie, zoals van Shabak, Shia en Christenen, lijken de Yezidi's nu het volgende slachtoffer te worden van ISIS. Partners van PAX in de regio beschrijven de gebeurtenissen als 'een grote catastrofe' en roepen de internationale gemeenschap op in actie te komen om de lokale bevolking te beschermen.

Gisteren veroordeelde de VN Veiligheidsraad de mensenrechtenschendingen van IS in Noord-Irak. Indrukwekkend is de oproep van een Yezidi's lid van het Iraakse parlement, dat in tranen oproept tot bescherming van haar gemeenschap.

Lees hier een verslag van onze partner al-Mesalla, wiens vrijwilligers de vluchtelingenkampen in Noord-Irak bezochten om met vluchtelingen uit het gebied te spreken.

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.