paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/opiniestuk-pax-nederland-heeft-dubbele-moraal-over-kernwapens

Opiniestuk PAX: Nederland heeft dubbele moraal over kernwapens

20-03-2015

Minister Koenders veroordeelt terecht de uitspraken van president Poetin over diens bereidheid om zijn kernwapens in staat van paraatheid te brengen aan het begin van de crisis op de Krim. Maar Nederland hanteert hier een dubbele moraal: de Amerikaanse kernwapens in Nederland en andere NAVO-landen vormen net zo goed een bedreiging jegens Rusland. Dat betoogt Krista van Velzen van PAX vandaag in NRC Handelsblad.

Volgens minister Koenders is alleen al het overwegen om deze wapens in paraatheid te brengen 'tromgeroffel dat gaat leiden tot verdere spanningen in Europa'.
Een terechte constatering. Poetins uitspraken maken duidelijk dat zolang er kernwapens zijn, er direct of indirect gedreigd zal worden met het gebruik ervan. Koenders doet echter zonder gene aan hetzelfde machtsspel mee. Gevraagd of ‘we’ in reactie nu Rusland gaan bedreigen met kernwapens, antwoordde hij: 'Nee, en dat hoeft ook niet. De NAVO heeft zelf al kernwapens op haar grondgebied.'

Er bestaat niet zoiets als ‘goede kernwapens’ in handen van ‘goede landen’. Natuurlijk moet Nederland de volstrekt onacceptabele spierballenretoriek van Poetin veroordelen. Maar het is ook erg om als land niet je verantwoordelijkheid te nemen voor een veiliger wereld – daar waar de kansen voor het oprapen liggen.

Lees hier het artikel in NRC Handelsblad van vrijdag 20 maart 2015.

Omstreden wapens en wapenhandel, Oekraïne, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.