paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/opcw-moet-daders-chemische-aanvallen-aan-kunnen-wijzen

OPCW moet daders chemische aanvallen aan kunnen wijzen

20-06-2018

Bescherm het Verdrag op het verbod van chemische wapens. Met die noodkreet wijzen PAX en 20 andere organisaties wereldwijd er op dat overheden meer moeten doen om het verbod op de ontwikkeling, productie, aanleg van voorraden en het gebruik van chemische wapens na te leven.

Het gebruik van chemische wapens in Syrië en zenuwaanvallen in Engeland en Maleisië tonen aan dat het nodig is de overtreders ter verantwoording te kunnen roepen. Er moet een manier gevonden worden om de gebruikers van de verboden wapens te kunnen identificeren. Komende dinsdag 26 juni komen de landen die het verdrag in 1992 al ondertekend hebben bijeen in Den Haag. Daar is ook de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) gevestigd. Zij zouden volgens de ondertekenaars de bevoegdheid moeten krijgen om daders aan te wijzen. 

Als een eerste stap kan gekeken worden naar de ruim 85 chemische aanvallen die in Syrië  gedocumenteerd zijn sinds 21 augustus 2013. De dag waarop de ‘rode lijn’ volgens toenmalige president Obama werd overschreden. De OPCW zou de daders moeten kunnen identificeren, zodat ze voor het gerecht kunnen worden gedaagd. 

Lees het volledige Engelstalige persbericht hier. 

Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.