paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/onze-petitie-aan-rutte-vluchtelingen-welkom

Onze petitie aan Rutte: vluchtelingen welkom

01-10-2015

In korte tijd tekenden ruim 71.000 mensen de petitie die premier Rutte oproept om vluchtelingen in Nederland ruimhartig op te vangen. PAX deed deze oproep met ActionAid, Amnesty International, Vluchtelingenwerk en OxfamNovib op 4 september van dit jaar.

Samen met de enorme hoeveelheid maatschappelijke initiatieven die zijn ontstaan om vluchtelingen te helpen laat dit zien dat beleid waarin de bescherming van vluchtelingen centraal staat, breed wordt gesteund. Ook de aandacht voor vluchtelingen tijdens de net afgeronde Vredesweek spreekt boekdelen.  

Rutte moet meer doen
Inmiddels heeft de regering onder leiding van Mark Rutte ingestemd met het Europese besluit om ruim 120.000 vluchtelingen op te nemen. Ook wordt er meer geïnvesteerd in humanitaire hulp voor vluchtelingen die in hun eigen regio worden opgevangen. Maar de 71.000 handtekeningen zijn voor Rutte ook een aanmoediging om meer te doen, met name om zorg te dragen voor genoeg geld voor humanitaire hulp aan vluchtelingen die rond conflictgebieden worden opgevangen. Ook willen de ondertekenaars mogelijkheden voor de meest kwetsbare vluchtelingen om op legale, veilige wijze naar Europa te reizen.

Meer plaatsen in Europa
Er blijft nog veel te wensen over. Het plan om in de komende twee jaar in Europa maar 20.000 plaatsen vrij te maken waar de meest kwetsbare vluchtelingen vanuit kampen in de omgeving van conflictgebieden naar toe kunnen komen, zogenaamde hervestigingsplaatsen, schiet ernstig tekort. PAX blijft zich dan ook samen met de andere organisaties inzetten voor meer hervestigingsplaatsen in Europa en ook in Nederland.
Ook wat betreft de manier van geld beschikbaar maken voor humanitaire hulp aan vluchtelingen in de regio zijn we nog niet tevreden. Een besluit daarover moet niet ad hoc worden genomen maar moet structureel in meerjarige begrotingen worden opgenomen, om te voorkomen dat er, zoals nu, steeds ernstige tekorten ontstaan met grote gevolgen voor de veiligheid en gezondheid van vluchtelingen.

Lees ook:
Lichtpunt in de vluchtelingencrisis
Werken aan vrede is het beste antwoord op de vluchtelingencrisis

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.