paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/onze-partners-in-noordoost-syrie-wij-hebben-jouw-steun-hard-nodig

Onze partners in Noordoost-Syrië: 'Wij hebben jouw steun hard nodig'

23-10-2019

Tienduizenden mensen zijn sinds het begin van de invasie van het Turkse leger en Arabische strijdgroepen in Noordoost-Syrië op de vlucht geslagen. Activisten en burgergroepen zijn meteen begonnen om de vluchtelingen op te vangen in scholen in de dorpen en steden buiten bereik van het oorlogsgeweld.

Een van onze partnerorganisaties is nu verantwoordelijk voor het runnen van drie van de circa 50 opvangcentra in de stad al-Hassaka. Zij vangen hier ruim 700 mensen op, zorgen voor eten, slaapgelegenheid en sanitair. Dit kunnen zij doen dankzij donaties uit onder andere Nederland en dankzij de steun en hulp van lokale gemeenschappen. De vluchtelingen in al-Hassake kunnen of durven niet terug naar hun huizen. Dagelijks komen er nog nieuwe vluchtelingen bij.

Met de overeenkomst tussen Turkije en Rusland over de zeggenschap in het gebied blijft de situatie zeer onzeker en gevaarlijk. De mensen proberen te begrijpen wat er gaande is.

Shirin, een van de vrijwilligers van onze partnerorganisatie, zegt: "Er gaan veel verhalen rond, veel tegenstrijdige berichten en nepnieuws. Mensen maken zich zorgen over familieleden en vrienden, ze vragen zich af wat hun toekomst zal zijn en waarom de internationale gemeenschap niet ingrijpt. Het is nu vooral zaak om staande te blijven, om te overleven."

Extra hulp

Van onze partners kregen we daarom het dringende verzoek om extra hulp om in ieder geval door te gaan met de opvang in de drie centra in al-Hassaka. Daarnaast is de nood hoog om ook in de dorpen rondom al-Hassaka opvangcentra op te zetten.

Met ongeveer 3000 euro kunnen de vrijwilligers een opvangcentrum één maand operationeel houden. Denk hierbij aan het voorzien van essentiële levensbehoeften als voedsel, water, dekens en onderdak. Steun jij hun met een gift?

Lees ook:Partnerorganisaties Noordoost-Syrië gaan door met hulpverlening
Lees ook: PAX: Turkije, stop offensief
Lees ook de blog Bellen met Idlib: deze mensen zijn de echte helden

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.