paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/onderzoek-pax-geweld-in-oekraine-treft-gezondheidszorg

Onderzoek PAX: geweld in Oekraïne treft gezondheidszorg

18-05-2017

Beschadigde ziekenhuizen, ambulances die niet uit kunnen rukken, gevaar voor medisch personeel en patiënten, en gebrek aan elektriciteit, water, gas en telefoonvoorzieningen. Het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne heeft grote impact op de gezondheidszorg, direct en indirect. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Operating under Fire’ dat PAX vandaag publiceert met Harvard Law School’s International Human Rights Clinic.

Sinds het begin van het conflict in 2014 heeft het gebruik van explosieve wapens in Oekraïne veel schade aangericht. Het rapport 'Operating under Fire' laat zien dat wanneer explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden worden gebruikt, dat vaak enorme impact heeft op de gezondheidszorg; ook als de aanvallen niet specifiek gericht zijn op ziekenhuizen en andere medische faciliteiten.  

Het vandaag verschenen rapport toont zowel de directe impact op de gezondheidszorg (schade aan gebouwen en materieel), als indirecte gevolgen aan (geen toegang tot elektriciteit/gas/water/telefoon en het reisgevaar voor ambulances, medisch personeel en patiënten). Aan de hand van veldonderzoek langs de linie in het oosten van Oekraïne, laat het rapport de enorme humanitaire impact zien die het gebruik van explosieve wapens heeft op de gezondheidszorg, en de gevolgen voor de burgers die van deze zorg afhankelijk zijn.

Operating under Fire is een gezamenlijke publicatie van Harvard Law School’s International Human Rights Clinic (IHRC) en PAX.
PAX is bestuurslid van het International Network on Explosive Weapons (INEW) en roept de internationale gemeenschap op om het leed door gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden te voorkomen.

Download het rapport Operating under Fire.
Download de samenvatting en aanbevelingen.

Lees meer over ons werk op explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden.
Lees meer over de werkzaamheden van PAX in Oekraïne.

Omstreden wapens en wapenhandel, Oekraïne

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.