paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/oekraiense-kerken-alleen-op-weg-naar-vrede-en-verzoening

Oekraïense kerken 'alleen' op weg naar vrede en verzoening

08-04-2015

'Opvallend was voor mij vooral het inzicht dat de Oekraïense kerken er vrijwel alleen voor staan,' zegt Cinta Depondt van PAX. Zij nam deel aan een publieksdag Oekraïne over de vraag hoe de kerken daar kunnen bijdragen aan vrede en verzoening. Ze schreef een impressie van deze dag, die vandaag in het Friesch Dagblad is gepubliceerd.

Cyril Hovorun, priester van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskous Patriarchaat, uitte op deze dag zijn teleurstelling in de paus, die zich niet heeft uitgesproken tegen de Russische agressie op de Krim en in het oosten van Oekraïne. Ook toonde hij zich teleurgesteld in de Wereldraad van Kerken, die zich, ondanks een recent bezoek met een hoge delegatie, nauwelijks heeft uitgesproken over wat daar gaande is. Zijn eigen Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskous Patriarchaat zou wel eens een centrale rol kunnen gaan spelen in het verzoeningsproces, juist omdat deze kerk priesters en volgers heeft aan beide kanten van de politieke en militaire scheidslijnen.

Lees Oekraïense kerken zoekend op weg
naar vrede en verzoening
(Friesch Dagblad, 8 april 2015)

De publieksdag Oekraïne op zaterdag 4 april is door de Stichting Communicantes in samenwerking met de Vrije Universiteit in Amsterdam georganiseerd.

 

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Oekraïne

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.