paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nuon-ziet-geen-probleem-in-bloedkolen

Nuon ziet geen probleem in bloedkolen

13-10-2016

Energieleverancier NUON heeft gisteren aangekondigd toch door te gaan met het inkopen van bloedkolen uit Colombia. Het bedrijf dat zichzelf een leider op het gebied van duurzaamheid noemt, blijft daardoor profiteren van grove mensenrechtenschendingen.

PAX-campagneleider Wouter Kolk: "Nuon zegt te staan voor mensenrechten en duurzaamheid, maar kiest in de praktijk liever voor goedkope bloedkolen. Wij zullen klanten van Nuon dan ook weer vragen over te stappen naar meer fatsoenlijke alternatieven."

Draaikonten
De beslissing van Nuon is opmerkelijk. Eind september kondigde het bedrijf nog aan geen kolen meer te willen kopen van het Colombiaanse mijnbouwbedrijf Drummond. Nuon verklaarde "sterk toegewijd te zijn" om de situatie rond bloedkolen te verbeteren. Maar terwijl de slachtoffers van bloedkolen nog geen stap dichterbij erkenning en compensatie zijn voor wat hen is aangedaan, iets dat Nuon zelf ook erkent, vindt de energieleverancier dat Drummond al voldoende heeft ondernomen.
Wouter Kolk: "Een knap staaltje draaikonten. Maar wel over de ruggen van bloedkolenslachtoffers. Drummond heeft weliswaar in een persbericht laten weten het geweld in de regio af te keuren, maar dat is nog mijlenver verwijderd van daadwerkelijke inspanningen voor genoegdoening, waar de slachtoffers al jarenlang op wachten."
 
Bloedkolengeweld
Structureel geweld en intimidatie zijn nog steeds aan de orde van de dag in de steenkoolregio waar Nuon kolen koopt. Sinds 2012 zijn daar tenminste 200 mensen slachtoffer van geworden. Op 11 september dit jaar werd Néstor Iván Martínez, leider van een Afro-Colombiaanse gemeenschap, voor de ogen van zijn familie met twee kogels door het hoofd geëxecuteerd. Martínez was een van de activisten die zich verzette tegen de uitbreiding van de mijnen van Drummond. De moord vond plaats in Chiriguaná, het dorp waar de vader van Maira Méndez in haar bijzijn werd doodgeschoten. Méndez bezocht het hoofdkantoor van Nuon afgelopen mei om te waarschuwen voor het geweld in Cesar. Ook zij vroeg Nuon te stoppen met het kopen van bloedkolen.

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.