paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nuon-gaat-door-met-bloedkolen

Nuon gaat door met bloedkolen

01-12-2016

Energiegigant Nuon denkt er niet over om te stoppen met het inkopen van goedkope Colombiaanse bloedkolen voor haar energieopwekking. Dat blijkt uit een reactie van Nuon op een oproep van Marjolein Moorman (PvdA) en andere prominente Amsterdammers afgelopen dinsdag in het Parool.

Zij vragen Nuon met klem de inkoop van bloedkolen op te schorten, totdat slachtoffers van grove mensenrechtenschendingen zijn erkend en gecompenseerd. Bij Nuon – dat naar eigen zeggen luistert naar consumenten – vinden zij echter geen gehoor.

In Colombia hebben paramilitairen meer dan 3.000 mensen vermoord en 55.0000 uit hun huis verjaagd in het mijnbouwgebied waar steenkool gewonnen wordt. Mijnbouwbedrijven hebben geprofiteerd van het geweld. Nuon gebruikt deze bloedkolen voor het opwekken van onze energie. Terwijl er ook vandaag de dag nog steeds veel geweld is en de slachtoffers nooit fatsoenlijk gecompenseerd zijn, blijft Nuon weigeren haar economische invloed in te zetten om concrete verandering voor de slachtoffers van bloedkolen teweeg te brengen.

Welles-nietes-spelletje
De energieleverancier zet zichzelf neer als een voorvechter van mensenrechten. Maar in haar reactie op de oproep van prominente Amsterdammers, maakt Nuon vooral verwijten aan anderen, zonder zelf verantwoordelijkheid te nemen voor een effectieve aanpak van mensenrechtenschendingen in de bloedkolenketen. Jaren van praten leverde nog geen enkele concrete verbetering voor de slachtoffers op. Bovendien reduceert Nuon het grove geweld tot een welles-nietes spelletje tussen PAX en de mijnbouwbedrijven.

Campagneleider Wouter Kolk PAX: “Door alleen te praten en te wijzen naar anderen laat Nuon duizenden slachtoffers in de kou staan. Juist van Nuon zou je verwachten dat ze haar economische invloed maximaal inzet voor de aanpak van de grove mensenrechtenschendingen in hun steenkolenketen.”

Schijnvoorwaarden
Nuon zegt harde voorwaarden te stellen aan de mijnbouwbedrijven Prodeco/Glencore en Drummond, uit het gebied waar bloedkolen vandaan komen. In de praktijk neemt Nuon echter genoegen met een publiekelijke verklaring over het vredesproces op de websites van de mijnbouwbedrijven. Concrete steun voor de slachtoffers blijft uit. In haar strijd voor mensenrechten in Colombia zou Nuon een voorbeeld kunnen nemen aan het Deense DONG. Zij kopen geen bloedkolen totdat mijnbouwbedrijven stappen zetten in de aanpak van mensenrechtenschendingen. Minister Ploumen ondersteunt deze aanpak waarbij Dong haar economische invloed inzet ten gunste van de slachtoffers in het mijnbouwgebied.

Amsterdam bloedkolenvrij
PAX startte gisteren de campagne 'Maak Amsterdam bloedkolenvrij'. Daarin worden Amsterdammers en Amsterdamse bedrijven en organisaties gevraagd zich uit te spreken tegen bloedkolen. Via www.stopbloedkolen.nl kunnen mensen – of ze in Amsterdam wonen of niet - aangeven dat ze tegen bloedkolen zijn en ontvangen ze tips over wat ze kunnen doen. Kolk: “De weigering van Nuon om hun bloedkolenprobleem echt serieus aan gaan pakken, maakt actie van consumenten extra urgent.”

Lees hier de oproep van prominente Amsterdammers in Het Parool: Nuon, stop met importeren bloedkolen uit Colombia 

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Nederland, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.