paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nu-boter-bij-de-vis-arresteer-mladic

Nu boter bij de vis: arresteer Mladic!

31-03-2010

IKV Pax Christi meent dat de verklaring van het Servische parlement over Srebrenica, die dinsdagavond met een zeer kleine meerderheid is aangenomen, meer op lijkt te leveren voor Servië’s EU-perspectief dan voor recht aan de slachtoffers.

Pas als de Srebrenica verklaring nu snel gevolgd wordt door de arrestatie en uitlevering van Mladic, wint de resolutie aan betekenis, vinden Dion van den Berg en Linda Schevers van de vredesorganisatie die zich al jarenlang inzet voor de belangen van de Vrouwen van Srebrenica.

Dion van den Berg: "Ik erken dat er een belangrijke stap gezet is dat een Servische regeringscoalitie, waaronder de partij van Milosevic, de misdaad in Srebrenica als oorlogsmisdaad bestempelt, maar ik betreur dat het woord genocide niet genoemd is." IKV Pax Christi hoopt op opvolging van de verklaring met een nodig maatschappelijk debat over Srebrenica in Servië en de arrestatie van Mladic.

Vrouwen van Srebrenica teleurgesteld
De overlevenden en nabestaanden zijn, zoals te verwachten was, niet tevreden omdat het woord genocide niet in de verklaring voor komt. Een woordvoerder van de Vrouwen van Srebrenica vindt dat eerst Mladic en andere daders opgepakt moeten worden. Ook valt het slecht bij de slachtoffers dat het parlement uitspreekt dat niet al het mogelijke gedaan is om de massamoorden te voorkomen. Servië heeft destijds directe militaire en politieke steun verleend aan de Bosnisch-Servische troepen. Dat het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het juridisch niet bewezen heeft geacht dat Servië steun verleend heeft aan de Bosnische Serviërs ten tijde van de massamoorden in en rond Srebrenica, komt de politici in Servië goed uit. De uitspraak van het ICJ in 2007 sprak overigens wel van genocide. Het Servische parlement heeft juist dat woord angstvallig vermeden.

Mladic
Naar verwachting zullen de meeste EU-lidstaten in deze verklaring een teken van goede wil zien en Servië snel verder willen helpen in het EU toetredingsproces. Vredesorganisatie IKV Pax Christi hoopt dat de Europese Unie en in het bijzonder Nederland, de eisen met betrekking tot de samenwerking met het Joegoslavië-Tribunaal en de arrestatie van Mladic onverkort op tafel houdt. Als de Srebrenica verklaring nu snel gevolgd wordt door de arrestatie en uitlevering van Mladic, dan wint de resolutie aan betekenis.

Maatschappelijk debat
De parlementsverklaring over Srebrenica is meer nog dan in Bosnië van belang in Servië zelf. Recent opinieonderzoek in Servië laat zien dat een meerderheid van de Servische bevolking vindt dat Ratko Mladic geen oorlogsmisdadiger is. Het is in Servië ook gemeengoed te denken dat de massamoorden van Srebrenica verzonnen of in ieder geval overdreven zijn. IKV Pax Christi hoopt dat de resolutie over Srebrenica het debat in Servië zelf een extra impuls geeft. Vanzelfsprekend kan een enkele verklaring, aangenomen met steun van slechts 127 van de 250 parlementsleden, niet het laatste woord zijn in de Servische worsteling met Srebrenica en de oorlog in Bosnië. Het is meer te zien als het begin ervan.

Toekomst
Het zou al te naïef zijn nu te denken dat Servië afstand heeft genomen van zijn oorlogsverleden. Maar tegelijkertijd moeten we ook niet vervallen tot een cynisme dat het zicht op mogelijkheden vertroebelt. De Srebrenicaverklaring van het Servische parlement is zo’n mogelijkheid. Het zou mooi zijn als we over tien jaar, aan de vooravond van de 25e herdenking van de genocide van Srebrenica, zouden kunnen constateren dat de parlementsverklaring van 30 maart 2010 leidde tot een serieuze maatschappelijke discussie over de Servische verantwoordelijkheden voor de oorlog en oorlogsmisdaden in Bosnië-Herzegovina. Dat daarmee de arrestatie van Mladic in - laten we zeggen - juni 2010 met sprongen dichterbij kwam en dat het EU-toetredingsproces op stoom kwam waardoor Servië in 2018 tot de EU kon toetreden. Het is te hopen dat op de woorden van de verklaring nu dan ook de daden volgen, te starten met de arrestatie en uitlevering van Ratko Mladic.

BalkanBorrel
Op donderdag 10 juni aanstaande, een maand voor de 15e herdenking van Srebrenica, zal IKV Pax Christi een BalkanBorrel wijden aan de betekenis van de Servische resolutie en eerdere politieke uitingen van erkenning voor de slachtoffers van Srebrenica en de Servische samenleving.

Dion van den Berg en Linda Schevers werken bij IKV Pax Christi
.

Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.