paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/north-kosovo-in-2020-toekomst-in-de-maak

North Kosovo in 2020: toekomst in de maak

24-06-2014

Eind juni presenteerde PAX, samen met Community Building Mitrovica en Center for Community Development (beide uit Mitrovica) en met steun van het Forum for Ethnic Relations (Belgrado), in Mitrovica en in Brussel verschillende toekomstvisies op Noord-Kosovo.

In het PAX rapport 'North Kosovo in 2020 - Future histories in the making' zijn vier plausibele scenario's uitgewerkt. Ook staan er  aanbevelingen in, gebaseerd op gesprekken met Noord-Kosovaren. Dit rapport is geschreven door Regina Joseph van onderzoeksinstituut Clingendael en Jitske Hogenboom van vredesorganisatie PAX. 

Op 19 april vorig jaar sloten Servië en Kosovo onder begeleiding van de Europese Unie een akkoord over Noord-Kosovo. De uitvoering van dit akkoord vereist een zorgvuldige en voorzichtige benadering van de Servische gemeenschap in Kosovo. Dit botst met de stemming onder veel Kosovaarse Albanezen, die snelle vooruitgang willen zien in de uitvoering van het akkoord. Zij vinden veelal dat aan Serviërs teveel concessies zijn gedaan.

Hard werken
De scenario's in dit rapport bieden geen van alle een makkelijke weg naar een betere toekomst. Alle partijen zullen hard moeten werken om ervoor te zorgen dat alle bevolkingsgroepen in Noord-Kosovo willen blijven wonen. De scenario's zijn gebaseerd op een combinatie van politieke factoren, veiligheid, economische mogelijkheden en sociaal culturele aspecten. Daarnaast is een aantal specifieke onderwerpen meegewogen, zoals mogelijke droogte en zorgen over onderwijs en radicalisering.

Met 'North Kosovo in 2020' hoopt PAX een bijdrage te leveren aan het denken over en werken aan een leefbare toekomst voor alle bevolkingsgroepen in deze Europese regio. De aanbevelingen zijn bedoeld als een aanzet voor beleidsmakers om meer met mensen in Noord-Kosovo in gesprek te gaan en samen te werken aan een betere toekomst.

Lees het rapport North Kosovo in 2020 - Future histories in the making
Zie ook: BalkanBorrel 27 juni: North Kosovo 2020; Constructing future scenarios
Lees meer over onze programma's in de Balkan

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Balkan

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.