paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nooit-meer-kernwapens

Nooit meer kernwapens!

03-08-2020

Het is 75 jaar geleden dat de atoombommen vielen op Hiroshima & Nagasaki met honderdduizenden doden als gevolg. Dit mag nooit meer gebeuren, spreek je ook uit! Herdenk met ons mee en vraag Mark Rutte hetzelfde te doen!

Op 6 augustus 1945 wierp de Verenigde Staten een atoombom op Hiroshima, waardoor meer dan 140.000 mensen overleden. Drie dagen later werd ook Nagasaki door een Amerikaanse atoombom vernietigd, met meer dan 70.000 doden als gevolg.

PAX wil de slachtoffers van Hiroshima en Nagasaki herdenken door aandacht te vestigen op de verschrikkelijke gevolgen van kernwapens en om duidelijk te maken dat kernwapens nooit meer gebruikt mogen worden. Dit is belangrijk omdat er op dit moment nog steeds ongeveer 14.000 kernwapens in de wereld zijn. De meeste van deze wapens zijn vele malen krachtiger dan de bommen die in Hiroshima en Nagasaki gebruikt werden, en kunnen samen de aarde meerdere keren vernietigen.

Spreek je ook uit tegen kernwapens!

 

Wat gaan we doen met jouw stem?

We vragen Mark Rutte mee te herdenken en te zeggen dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

De namen van iedereen die zich uitspreekt tegen kernwapens komen op een grote kraanvogel te staan. De kraanvogel staat symbool voor de ramp in Hiroshima. Deze kraanvogel bieden we symbolisch aan aan de regering in Den Haag, waarmee we hen oproepen mee te herdenken en uit te spreken dat kernwapens nooit meer gebruikt mogen worden.

Wat kun je nog meer doen?

Volg de herdenking op 6 augustus in Nederland en wereldwijd op ons liveblog op nonukes.nl.

We werken samen met lokale actiegroepen om aandacht te vragen voor de humanitaire gevolgen van kernwapens. In onder andere Amsterdam, Enschede en Vlaardingen worden daarom ook acties en herdenkingen georganiseerd omtrent 75 jaar Hiroshima en Nagasaki. Klik op de kaart om activiteiten te zien bij jou in de buurt.

Bezoek de foto-expositie 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

Kerken spelen een belangrijke rol in het streven naar een kernwapenvrije wereld. Op nonukes.nl vind je suggesties voor acties die jouw kerk kan ondernemen in de week van 6 en 9 augustus.

Lees ook De woede voedt me in mijn activisme tegen kernwapens, het relaas van Setsuko Thurlow die 13 jaar oud was toen de bom op Hiroshima viel. Wonder boven wonder overleefde ze de ramp.

Lees ook Kans op gebruik kernwapens 75 jaar na Hiroshima ongekend groot

Benieuwd wat PAX doet op het gebied van kernwapens? Op onze programmapagina kan je hier alles over vinden.

Zie ook nonukes.nl

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.