paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/noodkreet-uit-aleppo

Noodkreet uit Aleppo

03-11-2016

Gistermiddag hebben de Russen en het Syrische leger de oppositie in Oost-Aleppo een ultimatum gegeven. Als ze niet voor vrijdagavond de stad verlaten via twee door hen aangewezen corridors, zal de stad opnieuw aangevallen worden. Terwijl de wereld zich bezighoudt met de strijd tussen Trump en Clinton en met de strijd tegen ISIS in Mosul in Irak, dreigt nu de Syrische stad Aleppo met de grond gelijk te worden gemaakt. Er komen alarmerende berichten uit Oost-Aleppo. PAX sprak met Bassam en Muhammed.

“De belegering is totaal. Er komt geen voedsel meer naar binnen. De mensen leven op rantsoen.” Volgens Muhammed zijn er nog voedselvoorraden voor een paar weken. Er is geen medische verzorging en de brandstofreserves zijn ook bijna uitgeput. De winter is al begonnen. “De temperatuur ’s nachts raakt het vriespunt. Als er niets verandert aan de situatie zullen mensen binnenkort gaan omkomen van de honger en de kou. Omdat het waterleidingsysteem kapot is hebben mensen zelf putten gegraven. Met generatoren pompen ze het water op. Zonder brandstof hebben ze geen toegang tot schoon water.”

Onverschillig 
Bassam is onlangs nog in de buitengebieden van Aleppo geweest. “Mensen kennen geen angst meer. Ze zijn bijna onverschillig geworden voor de bombardementen. Ze houden zich vast aan het hier en nu en kijken niet meer vooruit. Een overvliegende straaljager maakt geen indruk meer. Het heeft geen zin om te vluchten, omdat je toch niet weet waar de komende inslag zal zijn.”

Dekens
De scholen die PAX steunt in Aleppo zijn zoveel mogelijk open. Door het gebrek aan brandstof is het er wel koud. Met dekens over de knieën willen de leraren en leraressen de kinderen warm houden in het lokaal. 

 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.