paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nog-altijd-meer-dan-miljoen-mensen-in-syrie-gegijzeld-door-belegeringen

Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

13-06-2016

Voedseldroppings en een enkel voedselconvooi dat belegerde steden in de buurt van Damascus heeft bereikt, kunnen nog niet de verlichting geven waar meer dan een miljoen Syriërs naar snakken. Uit een kwartaalrapport Siege Watch dat dit weekeinde door PAX en The Syria Institute (TSI) is gepubliceerd, blijkt dat de vele diplomatieke inspanningen van de afgelopen maanden tot onvoldoende resultaat hebben geleid.

Het aantal mensen dat onder belegeringen lijdt, is niet afgenomen in de afgelopen drie maanden. En nu een grote stad als Aleppo belegerd dreigt te worden, lopen 1,4 miljoen mensen extra risico. Zij zijn op de Siege Watch watchlist geplaatst. Via onderzoek monitort PAX de situatie van burgers in Syrië.

Stop belegering nu
TSI Directeur Valerie Szybala zegt: “De VN en de International Syria Support Group (ISSG) moeten niet denken dat ze het probleem van de belegeringen op kunnen lossen door nu maar meer hulpconvooien te sturen. Het blijft een uiterste redmiddel. Het belangrijkste is dat de belegeringen moeten worden opgeheven.” Marjolein Wijninckx, Syrië programmaleider bij PAX voegt eraan toe: “Volgens ons rapport wonen 1,015,275 Syriërs in een belegerd gebied, de VN telt slechts 592,000 mensen. Pas wanneer de totale omvang van het probleem erkend wordt, dan  kan er een passend antwoord worden geformuleerd.” De deadline die de ISSG op 1 juni had gesteld om toegang te krijgen tot alle belegerde gebieden, is inmiddels al overschreden.

Darayya en Deir ez Zor
In Darayya en Deir ez-Zor zijn convooien aangekomen, maar vaak worden de gebieden die hulp krijgen direct bestookt met vatenbommen.

Download the report Siege Watch - Second Quarterly Report on Besieged Areas in Syria

PAX en The Syria Institute baseren zich op eigen onderzoek de afgelopen maanden naar belegeringen van Syrische dorpen en steden. De organisaties baseren zich op lokale bronnen zoals aangeleverd door medici, burgerjournalisten of personen die verbonden zijn aan lokale bestuursorganen in Syrië. Ze zijn vaak mede gecheckt door de Syrian American Medical Society. Het onderzoek heeft geresulteerd in een kaart van Syrië die regelmatig geactualiseerd wordt en te vinden is op siegewatch.org en in een rapport dat meer beschrijvingen geeft en ieder kwartaal geactualiseerd wordt.

Zie siegewatch.org

Lees ook: Nog altijd meer dan miljoen mensen in Syrië gegijzeld door belegeringen

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.