paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nobelprijs-voor-vrede-steun-in-rug-voor-geweldloze-kracht

Nobelprijs voor vrede steun in rug voor geweldloze kracht

09-10-2015

“De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het dialoogkwartet van vakbonden, werkgevers, juristen en mensenrechtenactivisten in Tunesië is een belangrijk politiek signaal. De Arabische Lente is begonnen in Tunesië en is alleen in dit land geslaagd.” Dat zegt Jan Gruiters, algemeen directeur van vredesorganisatie PAX.

“In andere landen zijn geweldloze burgerinitiatieven met repressie en geweld onderdrukt. Het Tunesische burgerinitiatief voor vrede en democratie laat zien dat veranderingen van binnenuit moeten en kunnen komen. De toekenning van de vredesprijs is een steun in de rug voor geweldloze en democratische veranderkrachten in het Midden-Oosten, zoals bijvoorbeeld ook in Syrië en Irak.” In die twee landen steunt PAX diverse organisaties uit het maatschappelijk middenveld. Een van de meest in het oog springende initiatieven zijn die van Adopt a Revolution en Kulluna Mwatinun

Gruiters: “De Nobelprijs is een steun in de rug nu in veel landen in het Midden-Oosten de politieke ruimte voor soortgelijke initiatieven door repressie en geweld stelselmatig wordt beperkt.”  PAX ziet in de toekenning ook een oproep om niet in zee te gaan met ‘ongemakkelijke partners’ die de vrijheid en democratie onderdrukken onder het mom van veiligheid en stabiliteit. De toekenning van de vredesprijs aan de Tunesische veranderkrachten is tevens een oproep aan de internationale gemeenschap om maatschappelijke veranderkrachten in het Midden-Oosten te ondersteunen, juist in de landen waar zij door geweld en repressie onderdrukt worden.  

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.