paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/no-fly-zone-boven-idlib-noodzakelijke-eerste-stap-om-ramp-te-voorkomen

No fly-zone boven Idlib noodzakelijke eerste stap om ramp te voorkomen

04-03-2020

Vrijdag 6 maart komen de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie bij elkaar in een spoedvergadering over de situatie in Idlib in Syrië. Bijna een miljoen mensen zijn in Noordwest-Syrië op de vlucht voor het militaire offensief van het Assad-regime dat gesteund wordt door Rusland. Ze zitten daar vast omdat de Turkse grens gesloten is.

Civiele infrastructuur zoals scholen, ziekenhuizen en markten zijn systematisch doelwit van het Syrische en Russische leger. Turkije heeft ingegrepen om het offensief te stoppen maar de humanitaire gevolgen van de geweldsescalatie zijn enorm, en aan de basisbehoeften van de vluchteligen wordt op geen enkele wijze voldaan. Mensen worstelen om onderdak te vinden en kinderen zijn gestorven door de kou.

No fly-zone

Deze escalatie van geweld moet stoppen en burgers moeten worden beschermd en geholpen. De oproep van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken voor een no fly-zone is dan ook een moedige eerste stap om de huidige dynamiek te doorbreken en hulp te bieden aan de mensen in Noordwest-Syrië. Het voorstel is een logische volgende stap na de oproep van 13 ministers van Buitenlandse Zaken van Europese landen, waaronder minister Blok, aan Rusland om de humanitaire ramp in Idlib te stoppen. Wij roepen de EU-lidstaten op om dit initiatief politiek te steunen en serieus met alle relevante partijen in gesprek te gaan om een no fly-zone te verwezenlijken.

Terug naar de onderhandelingstafel

Een no fly-zone kan een zeer belangrijke eerste stap zijn, maar het is geen langetermijn strategie. Het is van cruciaal belang dat deze stap wordt gebruikt om de strijdende partijen terug naar de onderhandelingstafel te dwingen en politieke overeenkomsten op lange termijn te vinden die bescherming aan burgers bieden. De EU en de lidstaten moeten hun volledige diplomatieke gewicht gebruiken om alle strijdende partijen terug aan de onderhandelingstafel te krijgen.

Ongeveer de helft van de mensen die vast zitten in Idlib, zijn al meerdere keren ontheemd. Ze zijn slachtoffer geworden van gedwongen ontheemding die niet alleen een gevolg is van militaire botsingen, maar ook als oorlogsstrategie wordt gebruikt.

Tijdens de spoedvergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken beveelt PAX het volgende aan:

  1. Steun het no fly-zone voorstel van de Nederlandse regering politiek en neem diplomatieke stappen om het uit te voeren.
  2. De EU en de lidstaten moeten alle diplomatieke middelen gebruiken om de strijdende partijen weer aan de onderhandelingstafel te krijgen.
  3. De EU en de lidstaten moeten alle diplomatieke middelen gebruiken die mogelijk zijn om ervoor te zorgen dat mensen in Idlib het recht hebben om in veiligheid te vluchten, en met Turkije te onderhandelen over het recht van Syriërs om hun toevlucht te zoeken in Turkije.
  4. De EU moet zorgen voor meer humanitaire financiering naar Noordwest-Syrië, met inbegrip van meer financiering aan lokale organisaties die actief zijn in hulpverlening.
  5. De lidstaten moeten een EU-strategie voor de middellange tot lange termijn ontwikkelen om een einde te maken aan het conflict in Syrië en om de bevolking van Syrië recht te doen.
Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.