paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nieuws-over-actie-vraag-het-je-supermarkt

Nieuws over actie Vraag het je supermarkt

16-10-2014

Dinsdag 14 oktober startte PAX de actie ‘Vraag het je supermarkt’, waarbij consumenten hun supermarkt vragen of zij producten uit illegale nederzettingen uit hun schappen willen halen. Jumbo, C1000 en Albert Heijn stuurden een antwoord naar de consumenten.

Reactie Jumbo en C1000
Jumbo en C1000 zeggen dat zij geen producten uit Israël willen boycotten. “Een boycot zou een politieke keuze zijn. Jumbo / C1000 neemt hierin geen stelling.”

De nederzettingen op bezet Palestijns gebied zijn volgens internationaal recht illegaal daar gebouwd. Het bezette gebied vormt geen onderdeel van de staat Israël en de producten kunnen en mogen dus niet als Israëlische producten worden aangeboden.

De reactie van Jumbo en C1000 toont aan dat de situatie in Palestina (tenslotte het eigenlijke ‘land van herkomst’) geen enkele rol speelt in het inkoopbeleid. Tenslotte, producten wel verkopen kan óók een politieke keuze zijn.

Reactie PLUS
Ook de Plus zegt dat een boycot een politieke keuze zou zijn. Maar voornamelijk leggen ze de verantwoordelijkheid bij de Nederlandse regering. Ze geven aan dat ze wachten op opheldering over de wettelijke status van producten uit de bezette gebieden. PAX is van mening dat supermarkten ook een eigen verantwoordelijkheid hebben! Als consument verwacht je van jouw supermarkt dat zij geen producten uit illegale nederzettingen verkoopt. Ook verwacht je dat het 100% procent zeker is dat producten met het etiket ‘afkomstig uit Israël’, niet uit bezette Palestijnse gebieden komen.

Reactie Albert Heijn

Albert Heijn zegt dat zij de keuze aan de klant laat, zolang de overheid niet overgaat tot het boycotten van producten of landen.

Ons assortiment is zodanig dat u zelf de keuze kunt maken tussen producten uit bepaalde landen, en derhalve ook de keuze kunt maken om producten uit bepaalde landen niet te kopen. (…) Wat betreft de etikettering van onze producten houden wij ons aan nationale en internationale wet- en regelgeving. Wij (…) zullen op grond hiervan het land van herkomst vermelden op die producten waar dat verplicht is.”

Tegengestelde reacties
Jumbo en C1000 zeggen dat zij producten uit Israël niet willen boycotten. Dat was ook niet de vraag van de consumenten. Zij vragen om  producten uit Israëlische nederzettingen, die zijn gebouwd op  bezet  Palestijns gebied, niet in de winkel aan te bieden. PAX en de mensen die een mail hebben gestuurd aan de supermarkten vragen niet om boycot van producten uit  Israël zelf, maar door verkeerde etikettering is voor consumenten onduidelijk welke producten uit Israël en welke uit bezette Palestijnse gebieden komen.

Albert Heijn zegt daarentegen dat de keuze aan de klant is om producten uit bepaalde gebieden (lees: Israël) niet te kopen. Daarmee roept de supermarkt indirect juist op tot een boycot van producten uit Israël.

In gesprek
Op basis van deze reacties van Jumbo, C1000, PLUS en Albert Heijn zal PAX samen met verwante organisaties contact met deze supermarkten opnemen om met hen in gesprek te gaan, de actie toe te lichten, te wijzen op relevante regels van internationaal recht en om de situatie in ‘het land van herkomst’ toe te lichten. 

Doe mee met de actie Vraag het je supermarkt.

 

Midden-Oosten, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.