paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nieuwe-eu-wet-moet-handel-en-conflict-helpen-scheiden

Nieuwe EU-wet moet handel en conflict helpen scheiden

16-09-2013

Het moet onmogelijk worden gemaakt om geld te verdienen aan schendingen van mensenrechten. Daarom roept IKV Pax Christi, samen met 57 andere non-gouvermentele organisaties (ngo’s), de Europese Commissie op een sterke wet in te voeren. Deze wet moet voorkomen dat het kopen van grondstoffen als goud, tin en steenkool door Europese bedrijven bijdraagt aan oorlog en conflict.

Vandaag presenteren de 58 Europese ngo's het stuk Breaking the Links Between Natural Resources and Conflict: The Case for EU Regulation. Daarin pleiten zij voor EU-wetgeving die bedrijven veel minder ruimte laat om onder hun verplichting uit te komen te checken of hun grondstofketen wel helemaal 'schoon' is. IKV Pax Christi dringt er op aan dat bedrijven op basis van analyses van ambassades of EU-missies openheid geven over de risico's van hun ondernemen. Wanneer het gevaar op mensenrechtenschendingen te groot is, zouden zij de banden met  grondstoffenproducenten moeten verbreken.

Alleen bij een slim en sluitend systeem krijgen consumenten en bedrijven de zekerheid dat er geen geld wordt verdiend aan oorlog en conflict. Marianne Moor, programmaleider van IKV Pax Christi: "Als hij ook nog eens goed wordt geïmplementeerd, kan een EU-wet ervoor zorgen dat de handel floreert maar niet ten koste gaat van grove schendingen van mensenrechten."

Download Breaking the Links Between Natural Resources and Conflict: The Case for EU Regulation (pdf)

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.