paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nederlandse-regering-maak-coronavaccin-toegankelijk-voor-iedereen

Nederlandse regering, maak coronavaccin toegankelijk voor iedereen

04-02-2021

In een brief aan, onder andere, minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge roepen Oxfam Novib, Wemos, PAX en anderen de regering op om farmaceuten aan te sporen hun kennis en patenten op vaccins tegen Covid-19 te delen. Op deze manier kan Nederland zijn reputatie en voortrekkersrol op het gebied van toegang tot geneesmiddelen waarmaken.

Nu farmaceuten de eerste effectieve vaccins hebben ontwikkeld, moeten overheden de volgende horde nemen: de vaccins beschikbaar maken. Ook in Europa zijn er problemen met de levering van zowel het vaccin van Pfizer-BioNTech als met dat van Oxford/AstraZeneca. Voor lage- en middeninkomenslanden is de gebrekkige toegang tot vaccins al veel langer een probleem.

De oorzaak hiervan is de beperkte productiecapaciteit van ontwikkelaars van vaccins. Hierdoor kunnen zij onmogelijk op korte termijn de hele wereld voorzien. Het huidige leveringsprobleem maakt pijnlijk duidelijk dat we volledig afhankelijk zijn van slechts een paar producenten.

Oplossingen worden niet benut

Een oplossing daarvoor is het delen van kennis en patenten voor de productie van vaccins in de COVID-19 Technology Access Pool (C-TAP) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Nederland heeft C-TAP in 2020 officieel gesteund.

Helaas heeft de regering hieraan nog geen concrete acties verbonden. In de brief wordt door verschillende NGO's opgeroepen om financiële hulp te verlenen aan C-TAP en daarnaast actief in gesprek te gaan met farmaceuten om ze aan te sporen om hun kennis en patenten te delen. Met deze inzet zorgt de regering ervoor dat C-TAP een succes wordt, de wereldwijde productiecapaciteit van vaccins maximaal wordt benut en er zo snel mogelijk een einde komt aan de pandemie.

Lees hier de volledige brief

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.