paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nederlandse-muzikanten-helpen-bij-lancering-multi-etnische-popschool-in-kosovo

Nederlandse muzikanten helpen bij lancering multi-etnische popschool in Kosovo

16-07-2008

Deze zomer vindt in Skopje, Macedonië, een zomerpopschool plaats. Van 17 tot 23 augustus komen toekomstige leerlingen en docenten samen om de oprichting van een popschool in de etnisch verdeelde stad Mitrovica, Kosovo, voor te bereiden. Laatstejaars studenten van de Fontys Rockacademie uit Tilburg reizen mee om hun muzikale en organisatorische kennis over te brengen.

Het project is een samenwerking van de Kosovaarse organisatie Community Building Mitrovica (CBM), opgericht en ondersteund door IKV Pax Christi, Musicians without Borders en de Fontys Rockacademie.

In de hotspot Mitrovica zijn de scheidslijnen tussen de Servische bevolking in het noorden en de Albanese bevolking in het zuiden sinds de onafhankelijkheid van Kosovo in februari dit jaar nog verder verscherpt. CBM werkt in deze complexe omgeving met inwoners uit beide delen. De vredesorganisatie IKV Pax Christi helpt daarbij en ondersteunde de nominatie van directrice Valdete Idrizi voor de prijs voor ‘courageous women’. Begin dit jaar ontving zij deze prijs uit handen van Condoleeza Rice.

Popmuziek is hét bindende middel in de stad Mitrovica die bekend staat om zijn muzikale traditie. Musicians without Borders (MwB) zet muziek in in gebieden die verscheurd zijn door etnisch conflict om te werken aan verzoening en vredesopbouw. MwB is een ervaringsdeskundige op het gebied van multi-etnische muziekprojecten in de Balkan.

Uit het noorden en uit het zuiden zijn elk tien jongeren en vier gevorderde muzikanten geselecteerd om deel te nemen aan een intensief programma met lessen, coaching en optredens. Niet alleen krijgen de jongeren popmuziekles, ook de muzikanten worden getraind om later – terug in Mitrovica – te doceren en bands te coachen. Studenten en afgevaardigden van de Fontys Rockacademie zullen hun muzikale expertise inzetten om de toekomstige docenten zo goed mogelijk voor te bereiden.

Tijdens de week worden er bandjes gevormd. De laatste avond, vrijdag 22 augustus, zullen zij een optreden verzorgen voor een lokaal publiek. In oktober dit jaar reizen de docenten uit Kosovo af naar Tilburg waar zij aan de Fontys Rockacademie master classes en pedagogische training zullen volgen.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Nederland, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.