paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nederlandse-gemeenten-versterken-samenwerkingsband-met-servie

Nederlandse gemeenten versterken samenwerkingsband met Servië

20-03-2007

De gemeenten Zwolle, Leidschendam-Voorburg, Vlist en Steenwijkerland hebben deze week (19 – 22 maart 2007) een delegatie van vier partnergemeenten in Vojvodina, Noord-Servië op bezoek gehad.

Al sinds enkele jaren bestaat er een samenwerkingsverband tussen vier gemeenten in Noord-Servië, het gebied dat grenst aan Hongarije, Kroatië en Roemenië en waar veel minderheden wonen.

IKV Pax Christi werkt via het Burgerpakt voor Zuidoost-Europa aan kwaliteitsbevordering van gemeentelijk bestuur in Servië. Zo staan zaken als stimulering van de verdieping van de band tussen gemeentelijke bestuurders, tussen ambtenaren en burgers hoog op de agenda.

Behalve uitwisseling op gemeentelijk niveau is er ook gesproken met vertegenwoordigers van de Afdeling Uitbreiding van de Europese Commissie en met vertegenwoordigers van het Europees Parlement. Op termijn zal ook Servië toetreden tot de Europese Unie, maar daarvoor moet er wel aan de toelatingscriteria voldaan worden. IKV Pax Christi wil de burgers van Servië daarbij helpen en de democratische krachten in Servië ondersteunen.

De vier Servische gemeenten zijn Subotica, Indjija, Bac en Bela Crkva. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Poolse stichting ter bevordering van lokale democratie begeleiden het programma van kwaliteitsbevordering.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Europa

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.