paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nederlandse-aankondiging-om-syrie-verantwoordelijk-te-stellen-is-een-belangrijke-stap-naar-gerechtigheid

Nederlandse aankondiging om Syrië verantwoordelijk te stellen is een belangrijke stap naar gerechtigheid

21-09-2020

Nederland heeft Syrië aansprakelijk gesteld voor ernstige mensenrechtenschendingen, zoals het martelen en folteren van burgers. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de Syrische overheid wordt aangeklaagd voor deze misdaden.

Syrische partners van PAX noemen het een belangrijke stap richting gerechtigheid. Voor hen laat de internationale gemeenschap zo zien dat oorlogsmisdadigers de consequenties van hun wandaden moeten dragen.

Maria al Abdeh, directeur van Women Now, benadrukt hoe belangrijk en relevant dit Nederlandse initiatief is, niet alleen in Syrië: “Doordat de belangrijkste dader, het Syrische regime, niet verantwoordelijk wordt gesteld, voelen anderen zich ook vrij om misdaden te begaan. Het Nederlandse statement is daarom niet alleen een duidelijke boodschap voor oorlogsmisdadigers in Syrië, maar gaat de hele mensheid aan. Het is een boodschap aan álle oorlogsmisdadigers, wereldwijd.” Al Abdeh roept andere landen daarom op zich ook uit te spreken tegen het Syrische regime.   

De Nederlandse aankondiging is ook een hoopvolle boodschap voor de overlevenden en slachtoffers van de misdaden in Syrië. Zij staan niet alleen in hun strijd voor gerechtigheid. PAX-partner Ahmad Helmi, een overlevende van martelingen en oprichter van het Taafi initiatief, dat voormalige gevangen steunt, zei: “Het is een belangrijke stap dat landen nu echt in actie komen. We moeten ons verzetten tegen de verhalen van het Syrische regime en Rusland, die blijven verkondigen dat de oorlog in Syrië voorbij is, terwijl er nog steeds ernstige misdaden gepleegd worden. De internationale gemeenschap laat op deze manier duidelijk zien dat zij niet met het Syrische regime willen samenwerken, zolang de martelpraktijken niet ophouden.”

Jalal Hamad van Justice for Life, een menserechtenorganisatie uit Deir Ezzor, zegt: “De bewijzen voor de gruwelijke misdaden zijn overduidelijk, en dat Nederland zich hier nu officieel tegen uitspreekt versterkt onze strijd alleen maar meer.” Hamad hoopt dat meer landen Syrië tot verantwoording roepen. Hierdoor kan er eindelijk recht gedaan worden aan de vele slachtoffers die zijn gevallen.

 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.