paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nederlands-geld-voor-srebrenica-overwegend-goed-besteed

Nederlands geld voor Srebrenica overwegend goed besteed

08-07-2013

IKV Pax Christi herkent het beeld van grootschalige corruptie met Nederlands geld voor de wederopbouw van Srebrenica niet. In het televisieprogramma KRO Brandpunt werd hier gisteravond melding van gemaakt, waarbij onder ander de burgemeester van Srebrenica aan het woord kwam.

"Integendeel, het overgrote deel van de hulpgelden - Nederland geeft jaarlijks € 5 miljoen - wordt aan goede projecten besteed, zoals aan DNA-onderzoek voor de identificatie van slachtoffers en de opzet van het Potocari Memorial Centre op de plek waar in 1995 de Nederlandse basis gelegen was," aldus Dion van den Berg, programmaleider van IKV Pax Christi. Ook diverse verenigingen van overlevenden en lokale ngo's worden hiermee ondersteund.

IKV Pax Christi vindt het, in het licht van de ontstane commotie, nu wel een goed idee om alle mogelijke gevallen van corruptie nader te onderzoeken. Van den Berg: "Het is op zich begrijpelijk dat burgers en politici nu vragen stellen over de besteding van de gelden. Corruptie is nergens goed te praten en zeker niet in deze voor Nederland zo gevoelige zaak."

IKV Pax Christi is een van de organisaties die de Nationale Srebrenica Herdenking organiseren, aanstaande donderdag op 11 juli op het Plein in Den Haag. Ook is de vredesorganisatie op 11 juli met een delegatie in Potocari vertegenwoordigd, waar ruim 400 gevonden slachtoffers van de genocide in 1995 opnieuw worden begraven

Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Balkan, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.