paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nederland-laat-de-teugels-vieren-in-soedan

Nederland laat de teugels vieren in Soedan

08-07-2013

De afloop van het kamerdebat van woensdag 3 juli stelt ook IKV Pax Christi teleur. Nederland lijkt de kans te missen om werkelijk een verschil te maken in Soedan, betoogt Nico Plooijer, programmaleider Soedan en Zuid-Soedan. Voortaan alleen nog inzetten op mensenrechten en humanitaire hulp is eenvoudigweg niet genoeg. Juist nu moet politieke verandering in Soedan worden gesteund.

Dagelijks bombardeert de Soedanese regering haar eigen bevolking in de Nuba Mountains, waar de bewoners strijden voor gelijke rechten. Het conflict is inmiddels zijn derde jaar ingegaan en een oplossing lijkt nog steeds ver weg. Hulporganisaties, journalisten en waarnemers worden de toegang ontzegd door de regering. In het gebied heerst honger. Er is verder ook weinig bekend over de strijd die wordt geleverd, en of de geruchten over het gebruik van chemische wapens kloppen.

De Nederlandse overheid is van plan haar beleid ten opzichte van Soedan te wijzigen. Ondanks de groeiende conflicten in het Afrikaanse land wil Nederland zich niet meer inzetten voor conflictoplossingen. Wel wil het mensenrechtenactivisten ondersteunen en humanitaire hulp verlenen. Dat is uiteraard van groot belang, maar verre van genoeg.

Alle mensenrechtenverdedigers die IKV Pax Christi spreekt, delen het inzicht dat vooral de manier van besturen van het land moet veranderen. Zonder een politieke verandering biedt humanitaire hulp en aandacht voor bijvoorbeeld vrouwenrechten geen blijvende oplossing. Het blijft dan dweilen met de kraan open.

Lees het volledige artikel op viceversa.nl
Lees ook de Policy brief Soedan: doorbreek de permanente crisis
 

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.