paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/nationale-herdenking-srebrenica-op-vrijdag-11-juli

Nationale Herdenking Srebrenica op vrijdag 11 juli

09-07-2014

Dit jaar wordt de tragedie van Srebrenica (11 juli 1995) opnieuw herdacht op Het Plein in Den Haag. Ruim 8.000 mensen kwamen destijds om.

Namens het organisatiecomité wordt een beginselverklaring voorgelezen: ‘Nederland, het is hoog tijd voor een nieuw hoofdstuk in de relatie met Srebrenica!’. Lees hier het programma met de verschillende toespraken. Sprekers tijdens de herdenking zijn:

  • Nura Jusufovic, overlevende van Srebrenica. 

  • Bert Bakker, voormalig lid van de Tweede Kamer en voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica. Lees hier de publicatie van zijn toespraak op 11 juli in Trouw.

De Nationale Srebrenica Herdenking wordt sinds 1997 ieder jaar op 11 juli op Het Plein in Den Haag gehouden. Op deze dag worden de ruim achtduizend slachtoffers van de genocide in Srebrenica herdacht. Deze mensen zijn in 1995 omgekomen door radicale nationalistische Servische en Bosnisch-Servische agressie, nadat de enclave - die onder bescherming stond van Nederlandse VN-troepen - was gevallen. Nog steeds worden er mensen teruggevonden. Dit jaar worden 175 personen herdacht - hun namen worden voorgelezen op Het Plein - die op dezelfde dag in Potocari (Srebrenica) worden begraven.

De Nationale Srebrenica Herdenking 2014 wordt georganiseerd door Politiek Comité Stari Most, BiH Platform, IZBN, de Vereniging van Overlevenden van de Genocide van Srebrenica, jongerenorganisatie Mladi BiH en vredesorganisatie PAX. U bent van harte uitgenodigd deze herdenking bij te wonen.

Mars Mira

Vooraf wordt de ‘Marš Mira'  - Vredesmars voor Srebrenica - van Wassenaar naar Den Haag gelopen. 19 jaar na de genocide in Srebrenica wordt de Marš Mira op vrijdag 11 juli voor de tweede keer in Nederland georganiseerd. Deze vredesmars voor Srebrenica is een wandeltocht van 11 km, symbolisch gerelateerd aan 11 juli 1995. Tijdens de tocht worden de ruim 8.000 slachtoffers herdacht. De route voert langs het Verzetsmonument (Tweede Wereldoorlog), de Scheveningse gevangenis, het Joegoslaviëtribunaal en het Vredespaleis. De mars sluit aan op de Nationale Herdenking Srebrenica op het Plein. Burgemeester Jan Hoekema van de gemeente Wassenaar spreekt bij het vertrek nog enkele woorden. 

Meer informatie over Marš Mira: marsmira2013(javascript needed for readable email)gmail.com.

Gender, vrede en veiligheid, Balkan

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.