paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/mogen-werken-goed-voor-zelfbeeld-vluchteling

Mogen werken goed voor zelfbeeld vluchteling

25-08-2016

Asielzoekers mogen vrijwilligerswerk doen. Dit liet minister Asscher onlangs weten. Een uitkomst, want voor veel vluchtelingen is het lange wachten op de AZC’s vreselijk. De Syrische vluchtelingen die in Nederland voor PAX actief zijn in het Get to know us-team weten er alles van. Ammar Sheikh Ibrahim van dit team verwoordt waarom het mogen werken voor hem zo belangrijk is.

‘Minister Asscher heeft gezegd dat vluchtelingen in de asielopvang vrijwilligerswerk mogen doen. Het is goed voor de Nederlandse taal en toont de Nederlandse manier van werken. Als Syrische vluchteling heb ik op meerdere AZC’s mijn tijd door moeten brengen. Het niets doen, behalve eten en slapen, maakt je depressief. Dat vluchtelingen voortaan vanuit de opvang vrijwilligerswerk mogen doen, is dan ook niet alleen goed voor hun taalontwikkeling, het is ook beter voor hun zelfbeeld. Nu kunnen zij ’s morgens trots aan hun kinderen vertellen dat ze naar hun werk gaan. Net zoals vele andere ouders.

Integratieplannen
Ik vind het vreemd dat er geen effectieve en efficiënte integratieplannen zijn voor mensen die op een AZC wonen. De gemiddelde verblijfsduur op een centrum is zes maanden en soms duurt het nog veel langer. Waarom krijgen vluchtelingen dan niet alvast les in de Nederlandse taal? Waarom komt er niet iemand vertellen over de Nederlandse geschiedenis, geografie, wetten en regels? Door hierin te voorzien, worden vluchtelingen voorbereid op de Nederlandse samenleving. Als zij dan het centrum verlaten om in een gemeente te gaan wonen, kunnen ze direct op zoek naar werk, vervolgstudies doen, etc. Het mogen werken als vrijwilliger is een goede eerste stap. En ik hoop dat er nog meer volgen, zodat vluchtelingen sneller kunnen integreren.’

Get to know us
Ammar is lid van het PAX Get to know us-team. Dit is een groep Syrische vluchtelingen die zich via PAX inzet voor vrede en met hun activiteiten een brug wil slaan tussen de Nederlandse samenleving en vluchtelingen.

Syrische vluchtelingen en medewerkers van PAX reizen door het land om Het verhaal van de vluchteling te vertellen.
Zie ook dossier Vluchtelingen: het verhaal

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.