paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/minister-timmermans-houdt-vast-aan-kernwapenbeleid-koude-oorlog

Minister Timmermans houdt vast aan kernwapenbeleid Koude Oorlog

24-10-2013

IKV Pax Christi is verbijsterd over het Nederlandse kernwapenbeleid dat minister Timmermans vandaag heeft gepresenteerd. Jan Gruiters, algemeen directeur van vredesorganisatie IKV Pax Christi: “Alles blijft zoals het was, Nederland wijst met de vinger naar de VS en Rusland om de wereld kernwapenvrij te maken. Het huidige NAVO-beleid, dat het gebruik van kernwapens niet uitsluit blijft ongewijzigd. De logica van de Koude Oorlog verlamt nog steeds de politiek.”

Minister Timmermans houdt vast aan het idee dat de Koude Oorlog nog steeds gaande is. Hij zegt te streven naar een wereld zonder kernwapens maar laat elke concrete maatregel daartoe over aan Rusland en de Verenigde Staten.  

Timmermans negeert daarmee de zelfstandige Nederlandse verantwoordelijkheid voor het faciliteren van de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Europa. Hij weigert openheid te geven over de kernwapens die op luchtmachtbasis Volkel liggen en doet geen enkel voorstel om Nederland kernwapenvrij te maken.

Daarnaast ridiculiseert hij de wens van 125 VN-staten die afgelopen dinsdag in New York een oproep deden om deze wapens onder geen enkele omstandigheid meer te gebruiken. 

Krista van Velzen, campaigner nucleaire ontwapening bij IKV Pax Christi: “Als Kamerlid was minister Timmermans er van overtuigd dat de Amerikaanse kernwapens in Nederland nutteloos en gevaarlijk zijn en teruggezonden moesten worden naar de VS. Als minister zet hij deze woorden niet om in daden, blijft hij volharden in het zwijgen over de 20 kernwapens op Volkel en negeert de uitspraak van de Kamer dat deze wapens niet vervangen zouden moeten worden door nieuwe.”

Het beleid van Timmermans is een enorme gemiste kans, stelt Jan Gruiters, algemeen directeur van IKV Pax Christi. “Nederland had het voortouw kunnen nemen in het komen tot een kernwapenvrije wereld door openheid te bieden over de aanwezigheid van kernwapens in Nederland en een stappenplan op te stellen voor de verwijdering van deze wapens. Met de steun van de Kamer had Timmermans in zijn gesprek met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry duidelijk kunnen maken dat de komst van nieuwe kernwapens in Nederland volstrekt onacceptabel is. Hij had kunnen besluiten de vervanger van de F-16 geen kernwapentaak mee te geven. Nu hij al deze concrete stappen overslaat, blijft er van zijn wens om te komen tot een kernwapenvrije wereld niet veel over.”

Positief aan de brief is volgens de vredesorganisatie de aankondiging dat minister Timmermans in april Hiroshima bezoekt, waar hij met eigen ogen kan zien welke humanitaire gevolgen het gebruik van kernwapens heeft.

 

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.