paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/minister-ploumen-spreekt-met-tweede-kamer-over-bloedkolen

Minister Ploumen spreekt met Tweede Kamer over bloedkolen

08-03-2013

De discussie over de import van steenkolen uit conflictgebieden, is ook in de Tweede Kamer gevoerd. IKV Pax Christi dringt al lang aan op een importverbod voor grondstoffen die verkregen zijn met geweld en mensenrechtenschendingen en op transparantie in de grondstoffenketen.

Minister Ploumen gaf donderdag 7 maart antwoord op vragen van het CDA over ‘bloedkolen’.

IKV Pax Christi heeft met de campagne Powered by Peace al sinds de Vredesweek 2012 aandacht gevraagd voor de problematiek rondom de winning van grondstoffen in landen met een groot conflictpotentieel.

In gewelddadige streken, zoals sommige delen van Colombia, is de armoede groot en is de regering niet bereid of in staat om internationale normen te handhaven, bijvoorbeeld op het gebied van de mensenrechten. Ongeveer een kwart van de elektriciteit in Nederland wordt opgewekt met steenkolen. Een belangrijke leverancier is het mijnbouwbedrijf Drummond in Colombia, dat wordt verdacht van het financieren van en samenwerken met paramilitairen die zich tussen 1996 en 2006 schuldig hebben gemaakt aan grove en systematische mensenrechtenschendingen in de invloedsfeer van hun mijnen (moord op vakbondsleiders en boeren, grootschalige gedwongen ontheemding). Slachtoffers en nabestaanden hebben nooit genoegdoening gekregen. Medio 2013 zal IKV Pax Christi een onderzoeksrapport over de kwestie Drummond uitbrengen.

Lees hier de policy brief conflictgrondstoffen die IKV Pax Christi heeft verstuurd aan de leden van de Tweede Kamer.

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.