paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/mijnbouwbedrijf-prodeco-bezoekt-herdenking-slachtoffers-bloedkolen

Mijnbouwbedrijf Prodeco bezoekt herdenking slachtoffers bloedkolen

03-10-2017

Een vertegenwoordiger van mijnbouwbedrijf Prodeco heeft afgelopen zaterdag een herdenking van slachtoffers van paramilitair geweld in de Colombiaanse mijnbouwregio Cesar bijgewoond. Nabestaanden, kerkleiders en politici herdachten de massamoord in de stad Estados Unidos twintig jaar geleden door paramilitairen. Het is voor het eerst dat een mijnbouwbedrijf bij een dergelijke herdenking aanwezig was.

Joris van de Sandt, programmaleider Colombia bij PAX: “Dit is een doorbraak. Door haar aanwezigheid laat Prodeco zien het leed van de slachtoffers te erkennen. Wij beschouwen dit als een belangrijke stap richting een verzoeningsdialoog tussen de slachtoffers en het  mijnbouwbedrijf.”

Ongeveer achthonderd mensen waren aanwezig bij de herdenking, die georganiseerd werd door nabestaanden van de slachtoffers in  Estados Unidos. Ooit was dit een bloeiende stad met duizend inwoners, nu wonen er nog slechts vierhonderd mensen. Evelio Aguirre, die de herdenking mede organiseerde en zelf een moordaanslag overleefde: “Ik hoop dat deze herdenking helpt om de regering en andere betrokkenen, zoals de mijnbouwbedrijven, ervan te overtuigen dat de slachtoffers eindelijk fatsoenlijk gecompenseerd moeten worden.” Nicolas Gomez, die Prodeco vertegenwoordigde, stelde: “Prodeco wil zich graag actief inzetten voor waarheidsvinding, en voor het voorkomen van herhaling van misdaden uit het verleden.”

Geprofiteerd van mensenrechtenschendingen
Mijnbouwregio Cesar is hard geraakt door het conflict in Colombia. Tussen 1996 en 2006 zijn hier minstens 3100 mensen vermoord, 55.000 boeren van hun land verdreven en honderden mensen verdwenen. De paramilitairen die dit op hun geweten hebben, arriveerden in Cesar op hetzelfde moment dat de mijnbouwbedrijven hun activiteiten startten in Cesar. Hoewel de mijnbouwbedrijven via beschikbaarheid van zeer goedkope grond hebben geprofiteerd van de mensenrechtenschendingen, hebben zij nooit erkend dat deze plaatsvonden in hun invloedssfeer. Slachtoffers wachten nog steeds op erkenning, waarheidsvinding en fatsoenlijke compensatie. Tegelijkertijd nemen bedreigingen en moordaanslagen door nieuwe paramilitaire groepen weer toe.

Dialoog met de slachtoffers
PAX ondersteunt de slachtoffers in Cesar bij hun zoektocht naar waarheid en verzoening. Daarnaast vraagt de vredesorganisatie de mijnbouwbedrijven om hun verantwoordelijkheid te nemen en zich in te zetten voor genoegdoening voor de slachtoffers. Joris van de Sandt van PAX: “Wij zijn erg blij dat Prodeco heeft aangekondigd een rol te willen spelen bij vrede en verzoening in de regio. De beste weg zou zijn om een dialoog te starten met de slachtoffers en gemeenschappen binnen haar invloedssfeer, gericht op erkenning en compensatie. Dit zou een prachtige bijdrage zijn aan duurzame vrede in de mijnbouwregio.”

Zie ook dossier Stop Bloedkolen

Zie ook onze Spaanstalige website paxencolombia.org

 

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Colombia

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.