paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/met-kerst-naar-bethlehem

Met Kerst naar Bethlehem

17-12-2012

Niet om daar als toerist het Kerstverhaal te herbeleven, maar om in gesprek te gaan met mensen die zich dagelijks inzetten voor vrede en verzoening in Israël en de Palestijnse Westoever.

Vredesorganisatie IKV Pax Christi en het Arab Education Institute laten een groep van 15 Nederlanders kennismaken met Palestijnse en Joodse inwoners van Bethlehem, Hebron, Jeruzalem en Galilea. Juist tijdens Kerst wil IKV Pax Christi haar betrokkenheid tonen en bijdragen aan de hoop van Israëliërs en Palestijnen op vrede.

De groep verblijft bij Palestijnse gastgezinnen in Bethlehem en bezoekt daar het Palestijnse Aida vluchtelingenkamp. Een wandeling langs de Muur zal niet ontbreken. Het programma voorziet ook in ontmoetingen met Israëlische inwoners. Er is een ontmoeting met de Parent’s Circle, waar nabestaanden van mensen die omgekomen zijn door Israëlisch en Palestijns geweld elkaar ontmoeten. Ondanks het verlies van dierbaren zijn zij via de groep in staat hun wederzijdse vijandbeelden te overstijgen en zien ze elkaar als lotgenoten. Ook zijn er ontmoetingen met het Israëlische Rabbijnen voor Mensenrechten, die een inkijkje geven in het dagelijks leven van Joodse Israëli’s in Jeruzalem en met een Nederlandse Joodse kolonist om ook die kant van het verhaal te horen. 

Tijdens de reis houden de deelnemers een blog bij, www.nassama.org en na afloop zullen ze door heel Nederland vertellen over hun ervaringen.

Bruggen slaan tussen verdeelde gemeenschappen, Midden-Oosten, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.