paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/meerderheid-wil-af-van-kernwapens

Meerderheid Nederlanders wil af van kernwapens

23-04-2019

PAX heeft tussen 3 en 9 april door onderzoeksbureau YouGov een opinieonderzoek laten uitvoeren naar kernwapens. De uitkomsten zijn duidelijk: Een meerderheid van de Nederlanders wil af van de Amerikaanse kernwapens in Nederland, wil dat de JSF geen nucleaire taak krijgt, dat Nederland het VN-kernwapenverbod ondertekent en dat er geen geld geïnvesteerd wordt in kernwapens.

De representatieve steekproef onder ruim 1000 Nederlanders laat zien dat 5 op de 10 mensen wil dat Amerikaanse kernwapens verwijderd moeten worden. Waarschijnlijk liggen er al sinds de jaren ’50 Amerikaanse kernwapens in Volkel, Noord-Brabant. Door de jaren heen is er sterke publieke oppositie tegen geweest.

Kernwapentaak JSF

Ook is gevraagd naar de kernwapentaak van de Joint Strike Fighter (JSF), de opvolger van de F-16. Het opinieonderzoek laat zien dat 45% van de Nederlanders niet wil dat Nederland investeert in gevechtsvliegtuigen met een nucleaire taak. Nederlandse piloten die Amerikaanse wapens die duizenden burgerslachtoffers kunnen maken en die Nederland kwetsbaar maakt voor vergeldingsaanvallen, maakt mensen ongemakkelijk.

VN-kernwapenverbod

Een grote meerderheid van de onderzochte Nederlanders wil juist dat Nederland het VN-kernwapenverbod ondersteunt. Al 23 landen hebben het verdrag zelfs al geratificeerd. Tenslotte zeiden bijna 7 op de 10 Nederlanders dat banken, pensioenen en verzekeraars geen geld moeten investeren in kernwapens.

Wil jij ook af van kernwapens?

Laat dan je stem horen voor een kernwapenvrije wereld!

 

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.