paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/meer-buitenlandse-druk-om-de-oorlog-in-jeruzalem-te-stoppen

Meer buitenlandse druk om 'de oorlog' in Jeruzalem te stoppen

16-10-2015

Iedere dag zijn er demonstraties en worden Israëli's en Palestijnen gedood. PAX medewerker Jannie Kuik was een week in Jeruzalem en merkte hoe ook Palestijnen die geboren en getogen zijn in Jeruzalem zich nauwelijks meer op straat durven vertonen.

Om van Oost- naar West-Jeruzalem te gaan is voor een Palestijn van ver boven de vijftig, een van de vredesactivisten met wie PAX al jaren werkt, geen optie. De bijeenkomst over het Arabische Vredesinitiatief, waar óók Israëlische partners aan deelnemen, moet nu maar via skype gedaan worden.

Binnenkort spreken enkele van de deelnemers elkaar weer in Nederland als PAX hen in contact brengt met vertegenwoordigers van de Europese Unie. Jaren geleden al sloot de Europese Unie een Associatieverdrag met Israël af. Grote vragen zijn: Kan het handelsbeleid van de Europese Unie het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen bevorderen? Werkt het huidige differentiatiebeleid, dwz dat de Europese Unie Israëlische handel uit de Bezette Gebieden anders behandelt dan Israëlische producten uit Israël? Druk van EU op Israël: wat vinden Israëlische en Palestijnse intellectuelen daarvan? Over die zoektocht naar antwoorden zal PAX samen met vertegenwoordigers van het Israëlische en Palestijnse maatschappelijk middenveld van gedachten wisselen. 

Lees hier de blog van Jannie Kuik over de situatie in Jeruzalem

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.