paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/mars-mira-voor-het-eerst-in-nederland

Mars Mira voor het eerst in Nederland

03-07-2013

Op 11 juli 2013 vindt in Den Haag de Nationale Srebrenica Herdenking plaats. Tijdens de herdenking, die sinds 1997 ieder jaar op het Plein wordt gehouden, worden de ruim 8.000 slachtoffers van de genocide in Srebrenica (1995) herdacht. Voor het eerst wordt nu ook in Nederland de 'Mars Mira' (Mars van Vrede) gelopen.

Na de val van Srebrenica, op 11 juli 1995, werden in enkele dagen tijd ruim 8.000 voornamelijk mannelijke Bosniaks door Servische en Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Ratko Mladic vermoord. Nederlandse militairen waren in Srebrenica om de enclave namens de Verenigde Naties te verdedigen en de mensen te beschermen, maar zij faalden in deze missie. Zowel het Internationaal Gerechtshof als het Joegoslaviëtribunaal hebben vastgesteld dat in Srebrenica sprake was van genocide.

Op dezelfde dag van de bijeenkomst in Den Haag vindt ook in Potocari in Bosnië-Herzegovina een grote herdenkingsbijeenkomst plaats. Hier worden de ruim 400 slachtoffers begraven, die in het afgelopen jaar zijn gevonden en geïdentificeerd. Hieronder ook twee mannen, twee vrouwen en een baby, die vorig jaar zijn gevonden in een massagraf op de compound van de Nederlandse troepen. Inmiddels zijn bijna 6.000 mensen begraven op de grote begraafplaats in Potocari.

Mars Mira
De Mars Mira wordt al een aantal jaren in Bosnië gelopen, het is de route die de slachtoffers van Srebrenica geprobeerd hebben te lopen om de veilige zone te bereiken. 18 jaar na de genocide in Srebrenica wordt de Mars van Vrede dit jaar voor het eerst in Nederland georganiseerd. De Nederlandse Mars Mira voert over 11 kilometer van Wassenaar naar Den Haag. De aankomst is op het Plein in Den Haag waar de nationale Srebrenica Herdenking plaatsvindt.

Sprekers tijdens de herdenking zijn publicist Chris Keulemans en Ervin Sendijarevic, voorzitter van het BiH Platform, de koepel van Bosnische organisaties en burgers in Nederland.

Programma

Nationale Srebrenica Herdenking, donderdag 11 juli, 15.00 - 16.30 uur, het Plein, Den Haag

Mars Mira, donderdag 11 juli, 9.00 - 14.00 uur
Startpunt: parkeerplaats Sportpark De Roggewoning, Wassenaar
Eindpunt: het Plein, Den Haag
Onderweg: korte toespraken bij gevangenis Scheveningen, Joegoslaviëtribunaal en Vredespaleis

Inschrijven voor Mars Mira via deze link of via de Facebookpagina Marš Mira.

Zie ook:
www.marsmira.org (internationale site)
Srebrenica programma van IKV Pax Christi
 

Gender, vrede en veiligheid, Balkan, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.