paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/landmijnen-over-tien-jaar-de-wereld-uit

Landmijnen over tien jaar de wereld uit

23-06-2014

Het Landmijnenverdrag trad vijftien jaar geleden in werking en in die periode zijn al veel resultaten geboekt. Het einddoel, een wereld zonder landmijnen, is binnen handbereik. PAX, lid van de International Campaign to Ban Landmines, stelt dat binnen tien jaar landmijnen voorgoed tot het verleden kunnen horen.

Hiervoor moeten echter nog wel stappen worden genomen. In Mozambique komen deze week bij het verdrag aangesloten landen en campaigners van over de hele wereld bijeen. Hier moeten duidelijke en ambitieuze afspraken worden gemaakt over het werk dat nog verricht moet worden.

Een meerderheid van alle landen ter wereld heeft het Landmijnenverdrag inmiddels ondertekend. Toch zijn 36 staten geen lid, zoals China, de VS, India, Pakistan en Rusland. Enkele landen en niet-statelijke groeperingen  hebben landmijnen recentelijk nog gebruikt, zoals in Birma, Libië en Syrië.

Deelnemers aan het verdrag onderschrijven geen landmijnen meer te gebruiken, te produceren, op te slaan of te vervoeren. Daarnaast moeten landen de gebieden opruimen waar onontplofte landmijnen liggen en slachtoffers helpen.

Landmijnen zorgen wereldwijd nog steeds voor talloze slachtoffers en ondraaglijk leed. Daarom roept PAX staten op alles op alles te zetten ervoor te zorgen dat zij in 2025 aan hun verplichtingen voldoen. Een wereld zonder landmijnen is mogelijk. Het is de hoogste tijd landmijnen definitief tot het verleden te laten behoren!

International Campaign to Ban Landmines

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.