paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/landmijnen-in-zuid-soedan

Landmijnen in Zuid-Soedan

02-04-2015

Deze week werd bekend dat de regeringstroepen van Zuid-Soedan mogelijk landmijnen hebben gelegd. Zuid-Soedan is lid van het Landmijnenverdrag dat het gebruik van deze wapens onder alle omstandigheden verbiedt. Als de berichten kloppen, dan betekent het een zeer ernstige schending van het verdrag.

Volgens het rapport van de Inter-Governmental Authority on Development (IGAD) – die verantwoordelijk is voor het monitoren van de wapenstilstand – zijn in Nassir, in de Upper Nile staat, landmijnen gelegd.  Een regeringsofficier zou hebben verklaard "dat landmijnen gelegd waren in het gebied rondom Nassir."

Een woordvoerder van het Zuid-Soedanese leger, Malaak Ayuen, ontkende het gebruik van landmijnen en verwelkomde  IGAD om naar Nassir te komen om dit te bevestigen.

Landmijnen eisen vooral de levens en ledematen van burgers en vormen tijdens, maar ook nog jaren na conflict een ernstige bedreiging. In het door geweld geteisterde Zuid-Soedan zouden deze wapens nog weer een extra gevaar vormen voor de veiligheid van de burgerbevolking.

De afschuwwekkende gevolgen van landmijnen worden wereldwijd erkend en is de reden dat 162 landen het wapen verboden hebben onder het internationale Landmijnenverdrag. Zuid-Soedan trad in 2011 toe tot het verdrag. In 2013 verklaarde de regering dat het alle landmijnen uit het Zuid-Soedanese arsenaal vernietigd had.

De International Campaign to Ban Landmines, waar PAX lid van is, roept Zuid-Soedan op om formeel te reageren of het verantwoordelijk is voor het leggen van landmijnen. Het gebruik van landmijnen, door wie en waar dan ook, is onacceptabel. Zuid-Soedan moet zo snel mogelijk duidelijkheid verschaffen en er voor zorgen dat het leger onder geen omstandigheid landmijnen gebruikt.

Meer weten over ons werk in Zuid-Soedan? Klik hier.
Voor meer informatie over ons werk voor een wereld zonder landmijnen, zie hier.

Omstreden wapens en wapenhandel, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.