paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/killer-robots-campagne-wint-vredesprijs-ieper

Killer Robots campagne wint Vredesprijs Ieper

09-06-2020

De internationale campagne tegen Killer Robots heeft de driejaarlijkse Vredesprijs van Ieper gewonnen. De campagne, waar PAX medeoprichter van is, zet zich in voor een verbod op dodelijke autonome wapensystemen.

De winnaar van de Vredesprijs wordt onder meer gekozen door leerlingen uit de omgeving van Ieper (België), die een periode lang leren over de onderwerpen waar de verschillende genomineerden zich voor inzetten en daarna hun stem mogen uitbrengen.

“De Campagne is vereerd deze prijs te ontvangen van een stad die in het verleden geleden heeft onder gewapend conflict. Vandaag hebben we, meer dan ooit, behoefte aan moedige politieke leiders die duidelijke maatregelen durven te treffen om conflict te voorkomen en onze veiligheid te beschermen.” Stelt Mary Wareham, coördinator van de Campaign to Stop Killer Robots.

Nog geen verbod op autonome wapens

Sinds 2013 voeren landen bij de Verenigde Naties in Genève gesprekken over autonome wapens. Dit leidde dusver niet tot een nieuw verbodsverdrag, voornamelijk doordat een klein aantal militaire grootmachten vooruitgang blijft tegenhouden.

De jongeren die voor de Killer Robots campagne stemden gaven in ieder geval een duidelijk signaal tegen killer robots af. Ook de Secretaris Generaal van de VN, António Guterres, heeft herhaaldelijk opgeroepen tot een verbod op autonome wapens.

Lees meer over killer robots en kom ook in actie tegen deze moordwapens!

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.