paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/kernwapens-op-volkel-en-een-fregat-naar-de-golf

Kernwapens op Volkel en een fregat naar de Golf?

17-07-2019

Een NAVO blunder onthult het slechtst bewaarde geheim: er liggen kernwapens in Volkel - Lubbers noemde ze ooit "malle dingen" die "absoluut zinloos" zijn. Stopt de regering nu eindelijk met die lachwekkende geheimhouding?

In juni pleitte PAX in een rondetafelgesprek met Tweede Kamerleden om de kernwapentaak van Nederland nu te beëindigen en geen nieuwe kernwapens meer toe te laten.

Transparantie is – als het over zaken van oorlog en vrede gaat – een groot goed. Nederland heeft een slechte ervaringen met de Irak-oorlog, waar we min of meer een oorlog ingerommeld zijn. Nu onderzoekt de Nederlandse regering of ze een bijdrage moet leveren aan een Amerikaans verzoek om troepen in de Golfregio te leveren.

Het zou gaan om het sturen van een marinefregat dat Iran ervan moet weerhouden buitenlandse schepen die dichtbij haar grondgebied varen aan te vallen. Het doet oud-diplomaat Mohamed ElBaradei, die destijds het bestaan van massavernietigingswapens in Irak moest onderzoeken, denken aan het begin van de oorlog in Irak. 

Is deze militaire missie in de Straat van Hormuz, zoals de zeeëngte heet, wel zo zuiver? Lees in de blog van Jan Gruiters waarom Nederland niet zo maar mee moet doen.

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.