paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/kernwapens-het-is-tweeenhalve-minuut-voor-twaalf-op-de-doomsday-clock

Kernwapens: het is tweeënhalve minuut voor twaalf op de Doomsday Clock

26-01-2017

De wereld is weer wat dichter bij een nucleaire ramp. Toonaangevende wetenschappers hebben de zogeheten Doomsday Clock een halve minuut vooruit gezet: het is nu tweeënhalve minuut voor twaalf, een halve minuut later dan vorig jaar. Sinds 1953 heeft de klok niet zo dichtbij middernacht gestaan. Een jaar geleden was het 23.57 uur.

Onder meer de openlijke dreiging met kernwapens door Trump en Poetin, de nucleaire testen door Noord-Korea, en de toegenomen spanning tussen kernmachten India en Pakistan leidden tot de aangepaste tijd. Selma van Oostwaard, campaigner nucleaire ontwapening bij PAX: “De nieuwe tijd op de Doomsday Clock laat weer eens zien hoe belangrijk het is dat in maart dit jaar de VN-onderhandelingen over een wereldwijd kernwapenverbod beginnen. Internationale spanning hoeft ontwapening niet in de weg te staan: zelfs in de Koude Oorlog werd onderhandeld over afbouw van de kernwapenarsenalen. Een juridisch bindend verbod zal de drempel om kernwapens te gebruiken en dus een wereldwijde ramp te veroorzaken, sterk verhogen.”

Gevaren voor mens en milieu
De Doomsday Clock is in 1947 opgericht door experts die werkten aan het Manhattan Project, dat leidde tot de eerste kernwapens. Deze experts, verenigd in het Bulletin of the Atomic Scientists, realiseerden zich maar al te goed welke gevaren voor mens en milieu kernwapens met zich meebrachten en wilden hun ogen daar niet voor sluiten. De klok geeft op basis van onder meer technische en geopolitieke ontwikkelingen aan hoe groot het acute gevaar van een kernramp is.

Het dichtst bij middernacht stond de klok in 1953. De klok stond toen op twee voor twaalf vanwege de ontwikkeling van de waterstofbom door de VS. Deze bom is nog vele male sterker dan een ‘gewone’ atoombom.  


 

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.