paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/katholieke-kerk-roept-op-tot-humaner-vluchtelingenbeleid

Katholieke kerk roept op tot humaner vluchtelingenbeleid

22-01-2018

"Vluchtelingen hebben acceptatie, bescherming en hulp nodig, geen egoïstisch politiek beleid." Dat zei Paus Fransicus na zijn bezoek aan Lampedusa in 2013. Het was zijn eerste officiële bezoek als Paus. Op 14 januari, de Katholieke Werelddag voor migranten en vluchtelingen herhaalde hij deze oproep.

Daarop hebben de Nederlandse katholieke kerk en enkele maatschappelijke organisaties met katholieke wortels een open brief geschreven aan de Tweede Kamer waarin ook zij oproepen tot een ruimhartig vluchtelingen- en migratiebeleid. Het verwelkomen, beschermen, ondersteunen en integreren van migranten en vluchtelingen moet de leidraad vormen van ons handelen, schrijven zij in navolging van de paus. Zij willen hierbij de regering steunen, aanmoedigen en zo nodig van kritiek voorzien.
De open brief is hier te lezen.
 
De regering staat voor de lastige opgave om de morele plicht om vluchtelingen op te vangen af te wegen tegen de dilemma's die er ook zijn bij dit maatschappelijk vraagstuk. Bijvoorbeeld omdat niet iedereen de komst van migranten en vluchtelingen graag ziet komen. Binnen kerkelijke kaders en ook binnen de ambassades van PAX is er de mogelijkheid dit soort terechte dilemma's en vragen te adresseren. In deze brief die PAX al twee jaar geleden schreef, maar die nog steeds actueel is, worden deze dilemma's benoemd.
 
Toch zijn die dilemma's geen reden om het er dan maar bij te laten. De zorgen en spanningen bespreekbaar maken en een oplossing zoeken, dat is waar de katholieke kerken vorige week toe opriepen. Die oproep ondersteunt PAX van harte.

Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.