paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/kansen-voor-kleinschalige-goudwinning-in-dr-congo

Kansen voor kleinschalige goudwinning in DR Congo

12-12-2014

PAX publiceerde afgelopen week een onderzoek naar het potentieel van artisanale goudwinning in de Democratische Republiek Congo. Hieruit blijkt dat het risico op langdurige en gewelddadige conflicten in de goudsector in het onderzochte gebied gelukkig niet erg groot is.

Het PAX rapport 'Le Potentiel de l’Or’ is een studie naar de goudsector in concessie 40 in Orientale, een provincie in het noordoosten van DR Congo. Concessie 40 ligt in het district Ituri, waar veel relatief kleinschalige goudwinning met beperkte technische middelen voorkomt. Maar juist voor dit gebied heeft het Congolese mijnbedrijf AGK, dat grotendeels in handen is van de Zuid-Afrikaanse multinational AngloGold Ashanti, een licentie gekregen voor industriële goudwinning. De artisanale goudwinning, waaruit zeer veel mensen in Ituri hun inkomsten halen, wordt mogelijk bedreigd door de plannen voor industriële goudwinning.

In het recente verleden hebben in Ituri gruwelijke burgeroorlogen gewoed. In het internationale debat leeft het idee dat mineralen uit Oost-Congo een bron zijn voor conflict en burgeroorlog, of op zijn minst  langdurig gewelddadig conflict kunnen veroorzaken.

PAX had dan ook als belangrijkste onderzoeksvraag of er risico is op langdurende en gewelddadige conflicten in de goudsector in dit gebied. Naast andere conclusies, constateerden we in deze studie dat dergelijke conflicten op korte termijn gelukkig niet voor de hand liggen.

Lees hier ‘Le Potentiel de l'Or’ (Frans)
Lees hier de samenvatting met conclusies en aanbevelingen (Frans)
Download de bijlagen bij het rapport (zip)

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.