paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/kamer-vraagt-koenders-stem-voor-onderhandelingen-over-kernwapenverbod

Kamer vraagt Koenders: stem voor onderhandelingen over kernwapenverbod

17-10-2016

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft minister Koenders - opnieuw - gevraagd bij de VN voor onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens te stemmen. Onder meer D66, PvdA, SP, GroenLinks en ChristenUnie stuurden vorige week schriftelijke vragen naar Koenders met deze boodschap. Daarnaast ontving Koenders binnen een week 3895 e-mails van mensen hetzelfde verzoek.

"Dit is heel goed nieuws", reageert Krista van Velzen, campagneleider bij PAX. "Tijdens het debat over ons burgerinitiatief riep de Kamer via de motie Servaes c.s. de regering al op om zich in te zetten voor onderhandelingen voor een wereldwijd verbod. Met deze schriftelijke vragen stuurt de Kamer de minister met een duidelijke boodschap op pad: stem deze maand vóór de VN-resolutie die deze onderhandelingen mogelijk maken."

Baanbrekend voorstel
Eind oktober stemmen alle VN-landen over een baanbrekend voorstel om in 2017 te starten met onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens. Het voorstel wordt vrijwel zeker aangenomen; tijdens de meest recente VN-bijeenkomst over kernwapens liet een grote meerderheid van de landen weten te willen starten met onderhandelen over een verbod. Nederland onthield zich toen van stemming.

In de schriftelijke vragen aan Koenders verzoeken de indieners onder meer om verduidelijking over de beslissing van Koenders zich van stemming te onthouden. Daarnaast vragen de indieners aan de minister: 'Bent u bereid om bij de stemmingsronde over de ingediende resoluties bij de AVVN vóór de resolutie van Oostenrijk, Ierland, Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika en Nigeria, om in 2017 in VN-verband te gaan onderhandelen over een internationaal verbod op kernwapens, te stemmen? Zo nee, waarom niet, en hoe verhoudt zich dit dan tot de aangenomen motie Servaes c.s.?'

Actie van PAX
Inmiddels hebben 3895 Nederlanders minister Koenders een mail gestuurd met het verzoek voor de onderhandelingen te stemmen. Wil jij ook van kernwapens af? Doe dan nu mee met onze actie en vraag Koenders om volgende week bij de VN de juiste keuze te maken.

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.