paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/juridisch-onderzoek-naar-levering-nederlandse-patrouilleschepen-aan-libie

Juridisch onderzoek naar levering Nederlandse patrouilleschepen aan Libië

27-10-2018

Vredesorganisaties PAX en Stop Wapenhandel en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten onderzoeken juridische stappen in verband met de levering van Nederlandse patrouilleschepen aan Libië. Met een van die schepen is in 2016 gewelddadig opgetreden tegen een boot met vluchtelingen waarbij zeker vier mensen om het leven kwamen.

Damen Shipyards, een Nederlandse scheepsbouwer, leverde in 2012 en 2013 acht patrouilleschepen aan de Libische Marine. De schepen mochten van de Nederlandse overheid zonder vergunning worden geëxporteerd, omdat ze geen militaire kenmerken zouden hebben. Damen wilde de schepen in 2014 alsnog bewapenen, maar kreeg daarvoor geen toestemming van de overheid. Deze beslissing was in lijn met het VN-wapenembargo dat sinds 2011 geldt voor Libië omdat er een voortdurende burgeroorlog woedt.

Mogelijke rechtszaak
Uit videomateriaal blijkt nu dat zeker een van de door Damen geleverde schepen toch is bewapend en dat deze met dodelijke gevolgen is ingezet. De vredes- en mensenrechtenorganisaties onderzoeken wat de verantwoordelijkheden van de Nederlandse overheid en Damen hierbij zijn en overwegen een mogelijke rechtszaak.

Twijfels
PAX, Stop Wapenhandel en het NJCM voerden eerder rechtszaken over wapenexport naar Egypte. Insteek van deze zaken was de mensenrechtentoets die de Nederlandse overheid moet uitvoeren bij het verlenen van vergunningen voor wapenleveringen. De organisaties meenden dat de toets in dit geval niet naar behoren was uitgevoerd. Ook met betrekking tot de levering aan Libië hebben de organisaties hierover hun twijfels.

Lees meer over het werk van PAX op gebied van wapenhandel.

Omstreden wapens en wapenhandel, Midden-Oosten, Afrika

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.