paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/jp-morgan-chase-stop-met-investeren-in-clustermunitieproducenten

'JP Morgan Chase, stop met investeren in clustermunitieproducenten'

12-05-2015

Ruim 30.000 mensen hebben hun handtekening gezet onder een petitie die de Amerikaanse bank JP Morgan Chase oproept te stoppen met investeren in producenten van clustermunitie. Teken jij ook?

De petitie werd gelanceerd door Lynn Bradach. Zij voert al jarenlang actie tegen clustermunitie nadat haar oudste zoon Travis, een Amerikaanse marinier, om het leven kwam door clustermunitie. Hij werd gedood door onontplofte submunitie terwijl hij bezig was deze op te ruimen in Irak. De petitie is te vinden op Change.org, een Amerikaanse petitieplatform met meer dan 85 miljoen gebruikers in 196 landen.

Volgens het PAX-rapport "Worldwide Investments in Cluster Munitions; a shared responsibility" is JP Morgan Chase met 672,8 miljoen dollar de grootste leningverstrekker aan clustermunitieproducenten. Eén van die bedrijven is het Amerikaanse bedrijf Textron dat de Sensor Fuzed Weapon (SFW) produceert. Dit type clustermunitie werd onlangs gebruikt door Saoedi-Arabië tijdens luchtaanvallen op Jemen.

Clustermunitie doodt voornamelijk burgers, zowel tijdens het gebruik als nog jaren daarna.
Tot nu toe zijn 116 landen aangesloten bij het internationale Clustermunitieverdrag dat gebruik, productie, opslag of vervoer van clustermunitie verbiedt.
Hoewel de Verenigde Staten (nog) niet is toegetreden tot het verdrag, heeft JP Morgan Chase de kans om een sterke boodschap te sturen dat het clustermunitie onacceptabel vindt: namelijk door te weigeren leningen of andere financiële diensten te verlenen aan bedrijven die betrokken zijn bij de productie van deze wapens.

Wil jij ook in actie komen? Klik hier en roep JP Morgan Chase op om deze explosieve investeringen te beëindigen.

Lees ook:
Saudi Arabië gebruikt verboden clustermunitie in Jemen (04/05/2015)
Soedan gebruikt verboden clustermunitie (16/04/2015)

Zie ook onze programmapagina's Clustermunitie en Stop explosieve investeringen

Omstreden wapens en wapenhandel

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.