paxvoorvrede.nl maakt gebruik van cookies om je de inhoud van deze website optimaal te kunnen presenteren.

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/journalist-en-activist-wael-abbas-in-cairo-opgepakt

Journalist en activist Wael Abbas in Cairo opgepakt

25-05-2018

Journalist en activist Wael Abbas is in Cairo opgepakt. In 2010 was hij nog te gast tijdens de Nacht van de Vrede georganiseerd door PAX. Een half jaar later speelde hij een prominente rol in de Arabische Lente die uiteindelijk leidde tot de val van president Moebarak. Nu is de social media activist die altijd met vreedzame middelen zijn verzet tegen onvrijheid etaleert, zelf opgepakt.

Vrijdag werd bekend dat hij 15 dagen in voorarrest moet blijven. De aanklacht is ernstig, hij zou lid zijn van een terroristische organisatie en misinformatie verspreiden. Evert-Jan Grit, Midden-Oosten expert bij PAX kent Wael al ruim tien jaar. Hij zegt: “Ik geloof niets van de aantijgingen en ik ben erg bang dat hij gemarteld wordt. Zijn familie en advocaat weten niet eens waar hij zich nu bevindt. Daarom zou ik graag willen dat er internationaal veel aandacht komt voor hem.”

Abbas’ arrestatie staat niet op zich. Er zijn de afgelopen dagen duizenden mensen opgepakt, omdat ze zich kritisch tegenover de regering hadden uitgelaten. Ook zijn veel websites door de Egyptische overheid geblokkeerd. De vrienden van Wael Abbas hebben een petitie gestart waarin ze de autoriteiten vragen opheldering te geven over de zaak. 

Midden-Oosten

Reageren? Praat mee op Facebook en Twitter.